Staropolskie pączki

Staropolskie pączki 3

Tym razem wszytko o tym jak zrobić pyszne staropolskie pączki będziecie mogli przeczytać w mojej starej, wiekowej książce i zobaczyć na zdjęciach, które zrobiłam gdy je przygotowywałam.
Pączusie są wyśmienite mimo, że wyszły mi 24, a nie jak książka podaje 32. Przelicznik drożdżowy gdyby był potrzebny znajdziecie tutaj.

Korzystałam z przepisu na “pączki bardzo dobre”. Połowę pączków nadziewałam tradycyjnie nadzieniem różanych, a pozostałe które mi trochę się nieudały przekroiłam i podałam z bitą śmietaną. Dodatkowo po wystudzeniu polałam lukrem przygotowanym z 1 szklanki cukru pudru wymieszanego z 3 łyżkami gorącej wody. (w zależności od gęstości lukru, można dodać jeszcze 1 łyżkę wody.) Zamiast lukru można je tylko oprószyć cukrem pudrem wg uznania.

Staropolskie pączki

Gdybyście mieli problemy z odczytaniem przepisu z książki przepiszę go poniżej:

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kg maki pszennej
  • 3 dkg drożdży (30 g)
  • 6 żółtek
  • 8 dkg cukru (80 g)
  • 10 dkg masła (100 g)
  • 1 łyżka stołowa rumu
  • 1/4 l letniego mleka (1 szklanka 250 ml)
  • 1 łyżeczka soli (dałam 1/2 łyżeczki)
  • cytrynowa skórka konfitury (pominęłam)

Do smażenia

  • 1 kg smalcu

Do pudrowania:

  • cukier z wanilią (użyłam lukru)

Staropolskie pączki 1

 

Przygotowanie:

Z drożdży mleka, łyżki cukru i łyżeczki mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, nabierać łyżką masę około 3 dkg. W środek dodać konfiturę. Zebrać brzegi ciasta, dobrze skleić i ułożyć pod spód formując bułeczkę. Odkładać pączki do ponownego wyrośnięcia na oprószoną mąką ściereczkę.

W szerokim garnku rozgrzać smalec. Wkładać po kilka pączków na raz by swobodnie pływały. Miejscem łączenia do dołu. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu. Przewrócić widelcem na drugą stronę i dosmażyć już nie przykrywać pokrywką. Usmażone upudrować lub polukrować.

Staropolskie pączki 2

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *