Szybka, prosta i smaczna surówka, prawdziwie domowa, lekko chrupiąca, nie za kwaśna i niezbyt słodka, idealna do obiadu. Najczęściej serwuję ją jako dodatek do smażonych ryb lub kotletów. Bez problemu można przygotować ją o każdej porze roku z dostępnych warzyw i zawsze będzie świeża i smaczna.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty, jeśli jest
bardzo duża wystarczy ćwiartka - 2-3 marchewki
- 1 cebula
- 3 łyżki posiekanego koperku
lub natki pietruszki - 3 łyżki oliwy
- Sok z połowy cytryny lub 1
łyżka octu winnego - 2 łyżeczki cukru
- ½-1 łyżeczka soli i świeżo
zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę szatkuję, przekładam do miski zasypuję solą i mieszam ręką starając się ugniatać i ściskać kapustę by zmiękła i puściła sok. Dobrze „wygniecioną” kapustę odstawiam na bok, a w międzyczasie przygotowuje kolejne warzywa.
Cebulę, obieram i kroję w drobną kostkę, marchew obieram, płuczę i ucieram na tarce do jarzyn. Dodaje warzywa do kapusty, zalewam oliwą, sokiem z cytryny lub octem, oprószam pieprzem, cukrem i koperkiem albo natką i jeszcze raz chwilę ugniatam warzywa, mieszając je ze sobą. Odstawiam na 15-20 minut do lodówki by smaki się przegryzły i podaję do obiadu.
Smacznego!