Surówka z białej kapusty

Szybka, prosta i smaczna surówka, prawdziwie domowa, lekko chrupiąca, nie za kwaśna i niezbyt słodka,  idealna do obiadu. Najczęściej serwuję ją jako dodatek do smażonych ryb lub kotletów. Bez problemu można przygotować ją o każdej porze roku z dostępnych warzyw i zawsze będzie świeża i smaczna.

surówkazbiałejkapusty1

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty, jeśli jest
    bardzo duża wystarczy ćwiartka
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki posiekanego koperku
    lub natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • Sok z połowy cytryny lub 1
    łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½-1 łyżeczka soli i świeżo
    zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Kapustę szatkuję, przekładam do miski zasypuję solą i mieszam ręką starając się ugniatać i ściskać kapustę by zmiękła i puściła sok. Dobrze „wygniecioną” kapustę odstawiam na bok, a w międzyczasie przygotowuje kolejne warzywa.

Cebulę, obieram i kroję w drobną kostkę, marchew obieram, płuczę i ucieram na tarce do jarzyn. Dodaje warzywa do kapusty, zalewam oliwą, sokiem z cytryny lub octem, oprószam pieprzem, cukrem i koperkiem albo natką i jeszcze raz chwilę ugniatam warzywa, mieszając je ze sobą. Odstawiam na 15-20 minut do lodówki by smaki się przegryzły i podaję do obiadu.

Smacznego!

surówkazbiałejkapusty

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *