Surówka z brukwi nadaje się tak naprawdę do wszystkiego; dań mięsnych lub rybnych, a nawet niektórych potraw z warzyw. W Polsce brukiew rzadko jest używana, a szkoda bo to warzywo ma ogromny potencjał i jest prawdziwą witaminową bombą. Mimo, że już o tym wspominałam warto przypomnieć. Wspaniale smakuje zarówno po obróbce termicznej jak i na surowo. Tym razem w postaci surówki połączonej z jabłkiem i marchewką. Pysznie i bardzo zdrowo, polecam!
Składniki:
- 1 brukiew
- 1-2 marchewki
- 2 jabłka
- sól i pieprz do smaku
Do dekoracji: koperek, kilka plastrów wędzonego sera i oliwki.
Sos: Podam od razu dwie opcje, ponieważ obie stosuje do tej surówki, obie są pyszne, wybór pozostawię Wam.
1. 2 łyżki majonezu wymieszane z kopiastą łyżka greckiego jogurtu
2. sok z połowy cytryny (2 łyżki) wymieszany z 2 łyżkami oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Warzywa i owoce myjemy, obieramy ze skórki, wszystkie ścieramy na jarzynowej tarce. Oprószamy solą nie za dużo i pieprzem. Mieszamy dobrze by wszystkie składniki przenikły przez siebie doprawiamy sosem majonezowym lub oliwą z cytryną, mieszamy dokładnie. Ozdabiamy wg uznania i odstawiamy na 20-30 minut do lodówki by surówka przegryzła smakiem.
Smacznego!