Biało-zielona, pachnąca i przepyszna, to oczywiście surówka z kapusty pekińskiej i pora.
Surówka z kapusty pekińskiej w połączeniu z porem to pyszny dodatek do drugiego dnia, fantastycznie będzie smakować zarówno z mięsem jak i rybą. Surówka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a przy tym smaczna, soczysta i aromatyczna dzięki świeżemu koperkowi. Doprawiona dipem z majonezu i jogurtu rozpływa się w ustach i pasuje prawie, że do każdego drugiego dania. Polecam!
Składniki:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 por
- 1 pęczek koperku (może być mrożony)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki greckiego jogurtu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Kapustę pokroić w miarę drobno, odłożyć do salaterki. Pora ponacinać wzdłuż z 4 stron, tak by powstały długie paski i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (często w środku jest piasek). Następnie posiekać drobno cały por, dodać do kapusty. Koperek drobno posiekać, również dodać do warzyw.
Majonez wymieszać z jogurtem posolić doprawić pieprzem i wymieszać. Dodać do warzyw i dokładnie wymieszać surówkę by przeszła całym sosem. To tyle surówka z kapusty pekińskiej i pora jest gotowa!
Smacznego:)