Surówka z marchwi, chyba każdemu jest dobrze znana. Najprostsza z możliwych w połączeniu z jabłkiem jest po prostu pyszna. Ale to zestawienie może być również wykorzystane jako podstawa do innych surówek. Właśnie taką wzbogaconą wersję tym razem polecam. Surówka jest bardzo soczysta i aromatyczna. Połączenie marchwi z jabłkiem i pomarańczą jest doskonałe, a małe cząstki włoskich orzechów urozmaicają jej smak. Polecam również surówkę z marchwi z brzoskwiniami.
Składniki dla 4 osób:
- około 600 g marchwi
- 1 duże jabłko
- sok z połowy cytryny
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki oliwy
- 100 g włoskich orzechów
- szczypta soli
Przygotowanie:
Obieram pomarańczę, kroję na niewielkie cząstki dodaje do niej pokruszone orzechy. Marchew i jabłko obieram i ścieram na jarzynowej tarce. Skraplam sokiem z wyciśniętej cytryny i oliwą, łączę z pomarańczą i orzechami. Do smaku dodaje odrobinę soli i całość mieszam. Surówka gotowa.
Smacznego!