Rzepa w smaku bardzo przypomina rzodkiew. Jest warzywem o
wyrazistym smaku, które powinno gościć często na naszych stołach nie tylko ze
względu na walory smakowe, ale również ze względu na zawartość witaminy PP,
witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B.
wyrazistym smaku, które powinno gościć często na naszych stołach nie tylko ze
względu na walory smakowe, ale również ze względu na zawartość witaminy PP,
witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B.
Surówka
z rzepy ma piękny biały kolor z akcentami żółtej kukurydzy i zielonej dymki. Jest
prosta, smaczna i soczysta, będzie wspaniałym dodatkiem do dania głównego.
Polecam
z rzepy ma piękny biały kolor z akcentami żółtej kukurydzy i zielonej dymki. Jest
prosta, smaczna i soczysta, będzie wspaniałym dodatkiem do dania głównego.
Polecam
Składniki:
- 1-2
białe rzepy (jak duża wystarczy jedna, jeśli małe to dwie) - Puszka kukurydzy
- Kilka gałązek szczypiorku wraz z cebulką (5-6)
- Surówka jest bardzo smaczna ze śmietaną (3-4 spore łyżki), ale
również można zamiennie użyć majonezu (3 łyżki) z dodatkiem jogurtu (1 łyżka). - Sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Rzepę obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać kukurydzę, i
drobno pokrojoną dymkę. Odrobinę posolić, popieprzyć i dodać śmietanę. Wszystko
wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki do schłodzenia. Fantastycznie
smakuje na zimno jako dodatek do mięsa.
drobno pokrojoną dymkę. Odrobinę posolić, popieprzyć i dodać śmietanę. Wszystko
wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki do schłodzenia. Fantastycznie
smakuje na zimno jako dodatek do mięsa.
Smacznego!