Surówka z rzepy

 

Rzepa w smaku bardzo przypomina rzodkiew. Jest warzywem o
wyrazistym smaku, które powinno gościć często na naszych stołach nie tylko ze
względu na walory smakowe, ale również ze względu na zawartość witaminy PP,
witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B.
Surówka
z rzepy
ma piękny biały kolor z akcentami żółtej kukurydzy i zielonej dymki. Jest
prosta, smaczna i soczysta, będzie wspaniałym dodatkiem do dania głównego.
Polecam

 
Składniki:
  • 1-2
    białe rzepy (jak duża wystarczy jedna, jeśli małe to dwie)
  • Puszka kukurydzy
  • Kilka gałązek szczypiorku wraz z cebulką (5-6)
  • Surówka jest bardzo smaczna ze śmietaną (3-4 spore łyżki), ale
    również można zamiennie użyć majonezu (3 łyżki) z dodatkiem jogurtu (1 łyżka).
  • Sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:
Rzepę obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać kukurydzę, i
drobno pokrojoną dymkę. Odrobinę posolić, popieprzyć i dodać śmietanę. Wszystko
wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki do schłodzenia. Fantastycznie
smakuje na zimno jako dodatek do mięsa.

 

Smacznego!
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *