Niesamowicie proste i pyszne danie, ale właśnie w prostocie tkwi siła. Wyobraźnie sobie pyszne kruche, pieczone ziemniaczki wymieszane z boczkiem, cebulką i czosnkiem. Cała blacha pachnie niesamowicie aromatycznie, aż nie można się powstrzymać by nie skosztować. Pół godziny pieczenia i pyszny, szybki obiad gotowy, smaczny i pożywny. Taką kompozycje można podać samodzielnie lub z surówką. W każdej wersji smakuje wybrnie. Polecam!
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków, waga już po obraniu
- 2 duże cebule
- 300 g wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- sól, pieprz, papryka w proszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić na plasterki wrzucić na blaszkę. Czosnek i cebulę obrać pokroić w piórka dodać do ziemniaków. Całość oprószyć solą, pieprzem, papryka, skropić oliwą i dokładnie wymieszać.
Boczek pokroić w kosteczkę dodać do ziemniaków, trochę wymieszać i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 25 minut.
Jajka wbić do miseczki i dobrze roztrzepać widelcem, dodać szczyptę soli, nie za dużo bo boczek jest słony. Wyjąc blachę z piekarnika, przemieszać odrobinę ziemniaki, polać jajkami i ponownie zapiec w temperaturze 220°C przez 5-8 minut. Wyjąć i podawać na gorąco.
Smacznego 🙂