Korzystając z dobrodziejstw sezonu szparagowa przekąska. Już pewnie zauważyliście, że szparagi można przyrządzać naprawdę na wiele sposobów. Od przekąsek zaczynając, po przez zupy, tarty, pizze, sosy, makarony i pewnie można by wymienić znacznie więcej. Dzisiejsza przekąska również może być wykorzystana na kilka sposobów, na pewno jako starter, przystawka, świetna na imprezy, czy na kolacje. Jest bardzo smaczna i banalnie prosta w przygotowaniu za to efekt wspaniały. Polecam również szparagi z masłem i orzechami.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- Około 10-14 zielonych szparagów
- Serek ricotta ( użyłam 2 małych po 80 g)
- Pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Szparagi opłukać, oderwać twarde końcówki.
Ciasto, rozłożyć na blacie podzielić na tyle pasków ile jest szparagów.
Jeżeli jest dużo szparagów, można paski ciasta przeciąć na pół by były krótsze.
Na ciasto ponakładać kawałki sera, mocno oprószyć pieprzem i rozsmarować ser po całym pasku.
Rolować szparag pod lekkim ukosem w cieście. Jak widać na zdjęciu szparagi zawijać wąskimi paskami lub szerokimi powstaną dwa różne wzory. Szerokie paski u mnie w trakcie pieczenia zrobiły całość tworząc hot-doga ze szparagiem 🙂
Każdy kawałek ciasta zawijać tak by główka została na zewnątrz.
Szparagi ułożyć na blasze wyłożonej papierem, można użyć tego od ciasta. (Miłośnicy sezamu mogą przed pieczeniem odrobinę oprószyć nim szparagowe ruloniki.)
Piec w mocno nagrzanym piekarniku do 200°C przez 15-18 minut, aż ciasto się pięknie zarumieni i gotowe.
Smacznego 🙂