Polecając szparagi nie sposób nie wspomnieć o ich zaletach, których jest bardzo wiele, oczywiście poza walorami smakowymi. Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów i odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, a także wspomagają kobiety karmiące piersią. Również są pomocne w odchudzaniu, ponieważ 100 g zawiera tylko 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Polecam przegotowanie ich w formie przystawki do dania głównego lub kolacji. U mnie szparagi w towarzystwie jajka sadzonego i innych warzyw. Proste, zdrowe i niewątpliwie smaczne danie. Polecam!
Składniki:
- szparagi ilość według uznania
- Tyle samo plastrów szynki, najlepiej parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
- Oliwa
Przygotowanie:
Końcówki szparagów odłamać. Następnie 3-4 szparagi ułożyć na plasterku szynki, skropić po całości oliwą, zawinąć w szynce i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego do 200°C, piekarnika i zapiekać 10 minut. Podawać zaraz po upieczeniu.
Smacznego 🙂