Szybka, zielona sałatka oraz sos winegret biały

 sałatka

Chyba nie muszę nikomu mówić, że zielone warzywa to samo zdrowie. A w tej sałatce znajdują się przeze mnie uwielbiany bób, sałata i cukinia, to zestaw wielu witamin i niebanalna kompozycja. Sałata podana z grzankami rewelacyjnie sprawdzi się jako przystawka do dania głównego, grilla czy w postaci lekkiego posiłku. Ta sałatka nie tylko zawiera witaminy i jest cudowna w smaku ale również jest bogata w białko i stanowi pełnowartościowy posiłek. Najszybciej przygotowuje się ją korzystając z mrożonego, młodego bobu, jest bardzo delikatny i nie trzeba go obierać. Każdy inny niestety musi być wcześniej obrany, bo skórka jest zbyt twarda. Ale warto bowiem bób jest cennym źródłem białka i potasu, ponadto smakuje rewelacyjnie. Polecam inną sałatę zieloną przygotowaną na różne sposoby!

Składniki:

  • 1 kulka mozzarellii
  • 1 niewielka sałata
  • 2 cukinie
  • 1 szklanka ugotowanego bobu
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 mini bagietka czosnkowa lub połowa zwykłej bagietki, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz 2 łyżki miękkiego masła
  • Sól
  • Odrobina kopru do grzanek

sałatka

Sos winegret biały (vinegrette) ze śmietaną
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany (lub greckiego jogurtu)
  • Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę umyć i liście poszarpać na mniejsze cząstki włożyć do miski.
Cukinie, jeśli jest młoda tzn. jej długość nie przekracza 18 cm, a skórkę łatwo można uszkodzić paznokciem wystarczy umyć, przeciąć wzdłuż i pokroić na cieniutkie plasterki, (księżyce), delikatnie posolić i poczekać by puściła sok.
Cukinie starsze należy obrać ze skórki, ale dalej postępować jak w przypadku młodego warzywa.
Kiedy pojawi się sok należy się go pozbyć, a cukinię dodać do sałaty.
Z bobem postępujemy podobnie jak z cukinią, jeśli jest młody dodajemy go po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu wraz ze skórką w przeciwnym wypadku musimy go obrać ze skórki.

Mozzarellę kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Wszystko dokładnie wymieszać, schłodzić około 20 minut w lodówce.

Grzanki:
Bagietkę pokroić pod skosem na nieco grubsze plastry, masło dokładnie wymieszać z czosnkiem, koprem, dosolić i
posmarować każdy kawałek bagietki. Wszystkie kawałki opiec w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 10 minut, aż masło całkowicie wsiąknie w nie i bardzo delikatnie się zrumienią. Wtedy są najsmaczniejsze.

Smacznego 🙂

sałatka
Share Button

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *