Chyba nie muszę nikomu mówić, że zielone warzywa to samo zdrowie. A w tej sałatce znajdują się przeze mnie uwielbiany bób, sałata i cukinia, to zestaw wielu witamin i niebanalna kompozycja. Sałata podana z grzankami rewelacyjnie sprawdzi się jako przystawka do dania głównego, grilla czy w postaci lekkiego posiłku. Ta sałatka nie tylko zawiera witaminy i jest cudowna w smaku ale również jest bogata w białko i stanowi pełnowartościowy posiłek. Najszybciej przygotowuje się ją korzystając z mrożonego, młodego bobu, jest bardzo delikatny i nie trzeba go obierać. Każdy inny niestety musi być wcześniej obrany, bo skórka jest zbyt twarda. Ale warto bowiem bób jest cennym źródłem białka i potasu, ponadto smakuje rewelacyjnie. Polecam inną sałatę zieloną przygotowaną na różne sposoby!
Składniki:
- 1 kulka mozzarellii
- 1 niewielka sałata
- 2 cukinie
- 1 szklanka ugotowanego bobu
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 mini bagietka czosnkowa lub połowa zwykłej bagietki, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz 2 łyżki miękkiego masła
- Sól
- Odrobina kopru do grzanek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany (lub greckiego jogurtu)
- Sól, pieprz do smaku
Mozzarellę kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Wszystko dokładnie wymieszać, schłodzić około 20 minut w lodówce.
posmarować każdy kawałek bagietki. Wszystkie kawałki opiec w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 10 minut, aż masło całkowicie wsiąknie w nie i bardzo delikatnie się zrumienią. Wtedy są najsmaczniejsze.
One Comment