Małe, kolorowe, niesamowicie apetyczne i pyszne mini galaretki. Każda pełna szyneczki i warzyw. Proste w przygotowaniu na święta lub po prostu na przekąskę kiedy mamy ochotę. Przygotowując galaretki użyłam 2 foremek silikonowych, jedna w kształcie jajek, a kolejna to mini babeczki, idealny wzór na Wielkanoc. Jednakże taką galaretę można przygotować w dowolnych formach wg własnego pomysłu. Inspiracji można poszukać w tym przepisie. Polecam gorąco bo to świetna przekąską w sam raz na raz 😉 Skorzystajcie również z przepisu na sałatkę w szynce i w galarecie, to dopiero wspaniały przysmak 🙂
Składniki:
- 300 g szynki konserwowej
- 1 czubata szklanka mrożonki warzywnej (marchewka, groszek, kukurydza)
- 1 saszetka żelatyny na 1 litr wody lub 5 łyżeczek dowolnej żelatyny
- 2 łyżki octu lub soku z cytryny
- sól i pieprz
- 1 – 2 łyżki oleju
- około 500 – 600 ml bulionu warzywnego lub rosołu
Przygotowanie:
Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości wody. Mogą być świeże lub mrożone nie ma różnicy. Ugotowane warzywa odcedzamy. A do pozostałego wywaru, dodajemy rosół lub bulion, dopełniamy by uzyskać łącznie 700 ml płynu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, na końcu dodajemy ocet. Wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Ewentualnie można podgrzać bulion by szybciej się rozpuściła, ale nie wolno doprowadzać do wrzenia. Bo żelatyna straci właściwości żelujące.
Wnętrze przygotowanych foremek lub jedną formę w której ma być galareta smarujemy dokładnie olejem. Ten trik zapewnia, że zastygła galaretka bez problemu wyślizgnie się z formy.
Szynkę kroimy w kosteczkę lub na niewielkie paseczki. Napełniamy foremki szynką i warzywami. Na końcu zalewamy bulionem tak by przykrył całe nadzienie.
Odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki do stężenia, a najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂