Szynka w glazurze

Sztuka mięsa jest idealną propozycją na różne święta, jak również
imprezy. Charakteryzuje ją cudowny zapach i smak, dzięki goździkom i niezwykłej
glazurze, która powstaje w wyniku połączenia wina z miodem. Krojona na zimno sprawdzi się jako doskonała wędlina, a podana na ciepło z sosem własnym będzie pyszna na obiad. Polecam!

Składniki:

  • Szynka bez kości 1,5 kg lub trochę więcej
  • 2 marchewki, pokrojone
  • 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka czarnego pieprzu w kuleczkach
  • 1 łyżka soli
  • 3 liści laurowe
  • 15 goździków
Dodatkowo:

  • 150 g brązowego cukru
  • 100 ml pół słodkiego, czerwonego wina
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 200 ml miodu

Przygotowanie:
Szynkę gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy pokrojone warzywa. Po
zagotowaniu zbieramy szum z powierzchni wody i dodajemy liście laurowe, pieprz,
kolendrę i cynamon. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy mięso na niewielkiej
mocy 2 godziny. Mięso cały czas powinno się gotować, ale woda nie może wrzeć.
Po tym czasie zostawiamy mięso by ostygło. Zimne mięso nacinamy w cienkie
poprzeczne paski i wciskamy w nie goździki, główkami do góry co 3-4 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i w tym czasie przygotowujemy glazurę.
Wino wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, musztardę i mieszając
doprowadzamy do wrzenia. Na końcu dodajemy miód i jeszcze raz zagotowujemy i odstawiamy
na bok.
Szynkę umieszczamy w brytfannie polewamy połową glazury i pieczemy przez 15
minut, po tym czasie znów polewamy i pieczemy kolejne 35 minut. Jeśli chcemy uzyskać sos do obiadu Podlewamy mięso szklanką wody, ale nie po mięsie, tylko na dno brytfanny. 
W tym
czasie polewamy szynkę jeszcze czterokrotnie. Gotowe mięso wyciągamy by
przestygło, można podawać na stół po 15 minutach jak odstanie lub pokroić na plastry w sosie z ziemniaczkami i bukietem surówek. Sos najlepiej zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody, którą wystarczy zagotować z sosem.
Smacznego

Przepis Gordona Ramsay’a ze strony BBC Good Food, został przeze mnie zmodyfikowany.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *