imprezy. Charakteryzuje ją cudowny zapach i smak, dzięki goździkom i niezwykłej
glazurze, która powstaje w wyniku połączenia wina z miodem. Krojona na zimno sprawdzi się jako doskonała wędlina, a podana na ciepło z sosem własnym będzie pyszna na obiad. Polecam!
- Szynka bez kości 1,5 kg lub trochę więcej
- 2 marchewki, pokrojone
- 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżka czarnego pieprzu w kuleczkach
- 1 łyżka soli
- 3 liści laurowe
- 15 goździków
- 150 g brązowego cukru
- 100 ml pół słodkiego, czerwonego wina
- 2 łyżeczki musztardy
- 200 ml miodu
zagotowaniu zbieramy szum z powierzchni wody i dodajemy liście laurowe, pieprz,
kolendrę i cynamon. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy mięso na niewielkiej
mocy 2 godziny. Mięso cały czas powinno się gotować, ale woda nie może wrzeć.
poprzeczne paski i wciskamy w nie goździki, główkami do góry co 3-4 cm.
doprowadzamy do wrzenia. Na końcu dodajemy miód i jeszcze raz zagotowujemy i odstawiamy
na bok.
minut, po tym czasie znów polewamy i pieczemy kolejne 35 minut. Jeśli chcemy uzyskać sos do obiadu Podlewamy mięso szklanką wody, ale nie po mięsie, tylko na dno brytfanny.
czasie polewamy szynkę jeszcze czterokrotnie. Gotowe mięso wyciągamy by
przestygło, można podawać na stół po 15 minutach jak odstanie lub pokroić na plastry w sosie z ziemniaczkami i bukietem surówek. Sos najlepiej zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody, którą wystarczy zagotować z sosem.