Szynka w glazurze

Sztuka mięsa jest idealną propozycją na różne święta, jak również
imprezy. Charakteryzuje ją cudowny zapach i smak, dzięki goździkom i niezwykłej
glazurze, która powstaje w wyniku połączenia wina z miodem. Krojona na zimno sprawdzi się jako doskonała wędlina, a podana na ciepło z sosem własnym będzie pyszna na obiad. Polecam!

Składniki:

  • Szynka bez kości 1,5 kg lub trochę więcej
  • 2 marchewki, pokrojone
  • 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka czarnego pieprzu w kuleczkach
  • 1 łyżka soli
  • 3 liści laurowe
  • 15 goździków
Dodatkowo:

  • 150 g brązowego cukru
  • 100 ml pół słodkiego, czerwonego wina
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 200 ml miodu

Przygotowanie:
Szynkę gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy pokrojone warzywa. Po
zagotowaniu zbieramy szum z powierzchni wody i dodajemy liście laurowe, pieprz,
kolendrę i cynamon. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy mięso na niewielkiej
mocy 2 godziny. Mięso cały czas powinno się gotować, ale woda nie może wrzeć.
Po tym czasie zostawiamy mięso by ostygło. Zimne mięso nacinamy w cienkie
poprzeczne paski i wciskamy w nie goździki, główkami do góry co 3-4 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i w tym czasie przygotowujemy glazurę.
Wino wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, musztardę i mieszając
doprowadzamy do wrzenia. Na końcu dodajemy miód i jeszcze raz zagotowujemy i odstawiamy
na bok.
Szynkę umieszczamy w brytfannie polewamy połową glazury i pieczemy przez 15
minut, po tym czasie znów polewamy i pieczemy kolejne 35 minut. Jeśli chcemy uzyskać sos do obiadu Podlewamy mięso szklanką wody, ale nie po mięsie, tylko na dno brytfanny. 
W tym
czasie polewamy szynkę jeszcze czterokrotnie. Gotowe mięso wyciągamy by
przestygło, można podawać na stół po 15 minutach jak odstanie lub pokroić na plastry w sosie z ziemniaczkami i bukietem surówek. Sos najlepiej zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody, którą wystarczy zagotować z sosem.
Smacznego

Przepis Gordona Ramsay’a ze strony BBC Good Food, został przeze mnie zmodyfikowany.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *