Tag Archives: kuchnia polska

Zupa – krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy to prosta, bezmięsna, szybka w przygotowaniu i pyszna zupa. Charakteryzująca się wspaniałym grzybowym smakiem, dość gęstą konsystencją i tak niewiele trzeba by ją przygotować, a można się najeść do syta. Z pewnośc...

Zupa – krem z białych warzyw

Krem z białych warzyw, a dokładniej z pietruszki, kalafiora, ziemniaków i brukwi, którą można z powodzeniem zastąpić selerem. Wprawdzie smaki będą się odrobinę różnic, ale i tak zupa będzie wyśmienita. Możecie mi zaufać. Zupa jest...

Róże karnawałowe

Ciasteczka w kształcie róż na karnawał i nie tylko. Jak przystało staropolskim obyczajem w okresie karnawału smażymy mnóstwo słodkości. Zwykle są to pączki ale również faworki, gniazda, róże i inne przysmaki, które znajdziecie w t...

Karp pieczony

Karp pieczony – wigilijny W moim domu rodzinnym niestety nie jadano karpia w ogóle. Już nawet nie pamiętam z jakiego powodu. Za to w domu, który sami z mężem stworzyliśmy, podawaliśmy karpia każdego roku na wigilię. Najczęśc...

Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony na Święta Bożego Narodzenia i inne okazje. Barszcz to jedna z wielu potraw, którą można przygotować co najmniej na kilka sposobów. Jednakże taki najprawdziwszy, czysty na wigilijny stół zazwyczaj przygot...

Zupa krem z pora

  Kiedy jest zimno i dżdżyście zjadamy znacznie więcej zup, bo nic tak wspaniale nie rozgrzewa jak talerz gorącej zupy. Ja również sugerując się nienajlepszą pogodą przygotowałam naprawdę pyszny krem z pora, choć zupy – krem...