Kanapki z tuńczykiem
Kanapki z tuńczykiem – niby takie proste ale przyznam, że sama na to nie wpadłam. Jakieś 20 lat temu wygrzebałam przepis w magazynie Claudia i cały czas go stosuje bo jest niezawodny. Zawsze coś innego niż tradycyjna wędlina...
Kanapki z tuńczykiem – niby takie proste ale przyznam, że sama na to nie wpadłam. Jakieś 20 lat temu wygrzebałam przepis w magazynie Claudia i cały czas go stosuje bo jest niezawodny. Zawsze coś innego niż tradycyjna wędlina...
Pewnie zastanawiacie się czy warto robić domowe szynki skoro w sklepach wszystko jest i można kupić różnorodne po kilka plasterków. Pewnie, że warto! Nie mówię by całkowicie przestawić się na domowe wędliny, choć oczywiście można,...
Sałatka z tuńczyka z ryżem to dla mnie powrót do korzeni, bo była to jedna z pierwszych potraw jakie przygotowałam kiedy opuściłam dom rodzinny i wyszłam za mąż. To niewiarygodne, że po tylu latach sałatka wciąż zachwyca smakiem i...
Śledzie z cebulką w pomidorach są nie tylko najsmaczniejsze, one są po prostu rewelacyjne. Przygotowuje je się bardzo łatwo, bo tak naprawdę poza śledziami potrzebna jest tylko cebula, przecier pomidorowy i trochę przypraw. A mimo...
Zapraszam na pyszne grzanki rodem z Włoch. Tradycyjna bruschetta o tyle różni się od zwyczajnych grzanek, że pieczywo jest nacierane oliwą z czosnkiem, a dopiero później zapiekane z dowolnymi dodatkami. Choć najczęściej są to świe...
Galat z kurczaka to pyszna mięsna przystawka ( widać jak sie mój najmniejszy domownik na nią czai) zwana inaczej galart albo zwyczajnie mięsną galaretką. Przygotowany przeze mnie jest z filetów kurczaka, dzięki temu jest naprawdę ...
Marchewka próżona w maśle, jest niezwykle delikatna i słodka dzięki dodatkowi w postaci miodu. Subtelnie doprawiona sosem sojowym i sezamem może być świetną przystawką lub dodatkiem do obiadu. Marchewkę przygotowuje się ją szybciu...
Sałatka Caprese to najprostsza sałatka rodem z Włoch, składająca się ze świeżych pomidorów, sera mozzarelli i bazylii. Włosi caprese podają zwykle jako przystawkę. Piękna, barwna i smaczna sałatka by upamiętnić kolory włoskiej fla...
Pomidory z niespodzianką idealnie sprawdzą się w upały, a także jako przystawka lub na kolacji ze znajomymi. To bardzo łatwa, zdrowa i efektowna przekąska. Jako niespodzianka sprawdzą się różnego rodzaju nadzienia np. sałatki, twa...
Sposób na ziemniaki wg klasycznej francuskiej kuchni, ich nazwa zaczerpnięta jest od regionu o tej samej nazwie w południowo-wschodniej Francji. Ziemniaczki można przygotować na dwa sposoby piekąc w piekarniku lub gotując w głębok...
Kukurydza jest nie tylko bardzo zdrowa, ale również wyjątkowo smaczna – wprost idealna na przystawkę. Przygotowuję ją na kilka sposobów; grillując, prażąc, a także gotując. Prażona jest przysmakiem i dzieci i dorosłych sup...
Nuggetsy w moim wykonaniu to wyśmienite kawałki kurczaka w chrupiącej panierce, bardzo proste w przygotowaniu. Zdradzę Wam również sekret jak można przygotowywać je na kilka sposobów. Nuggetsy przeze mnie proponowane bardzo róż...
Pieczarki są świetne zarówno do obiadu jak i jako przekąska. Te grzyby są łatwe w przygotowaniu, a proponowane przeze mnie są bogate w smaku, z zewnątrz chrupiące, a w środku soczyste, dobrze doprawione jedynym słowem wyśmienite. ...
Sałatka nicejska wywodzi się z południa Francji, ale smak jej znany jest na całym świecie. Słynie z tego, że jest bardzo zdrowa, pożywna i szybka w przygotowaniu. Do tego tania, a składniki można kupić niemalże w każdym sklepie sp...