Tatar
Najlepszy tatar z wołowiny Ostatnio sporo było potraw z całego świata. Tak więc dziś nasz polski, rodzimy tatar. Odkąd pamiętam to zawsze była moja ulubiona potrawa, choć z uwagi na cenę dobrej jakości wołowiny nie jadana zbyt czę...
Najlepszy tatar z wołowiny Ostatnio sporo było potraw z całego świata. Tak więc dziś nasz polski, rodzimy tatar. Odkąd pamiętam to zawsze była moja ulubiona potrawa, choć z uwagi na cenę dobrej jakości wołowiny nie jadana zbyt czę...
Nie raz się zastanawiałam czemu ta ryba zawdzięcza swoja nazwę bo przecież z Grecją nie ma nic wspólnego. Niemniej ryba po grecku jest wyśmienita. Robię ją tylko raz w roku, zawsze na Wigilię, ale wtedy najem się jej za cały rok, ...
Nie mogę powiedzieć bym jadała śledzie jakoś bardzo często. Niemniej jednak jest kilka potraw z ich udziałem do których bardzo chętnie wracam. Śledzie czosnkowo-ziołowe w oleju absolutnie zajmują jedno z wyższych miejsc na mojej ś...
Nadzienie z kapusty i grzybów do pierożków, krokietów i pasztecików nadaje się do wykorzystania o każdej porze roku, choć najchętniej korzystam z niego jesienią i zimą. To najlepsza pora na gorące dania rozgrzewające, które z bars...
Galat z kurczaka to pyszna mięsna przystawka ( widać jak sie mój najmniejszy domownik na nią czai) zwana inaczej galart albo zwyczajnie mięsną galaretką. Przygotowany przeze mnie jest z filetów kurczaka, dzięki temu jest naprawdę ...
Wspaniały sernik na kruchym kakaowym spodzie i z kakaową pierzynką Bo kto nie lubi sernika? Nie wiem, może i są takie osoby, ja z pewnością do nich nie należę. Choć nie ukrywam, że najbardziej preferuję serniki te tradycyjne i ten...
Łosoś pieczony z cytryną to danie w sam raz na szybki obiad, kiedy naprawdę nie mamy na nic czasu, ale także idealna potrawa na odświętny stół, a nawet wigilię. Łososia przyrządza się dosłownie w mgnieniu oka, a mimo to uzyskujemy...
Schab pieczony w całości to idealna propozycja na niedzielny lub odświętny obiad. Mięso jest zamarynowane w przyprawach, po czym obsmażone w miodzie wymieszanym z musztardą, to sprawi, że skórka z wierzchu będzie delikatnie chrupi...
Śledzie, bardzo lubimy w moim domu i dlatego też przyrządzam je na wiele sposobów. Tym razem prosta sałatka. Prosta bo nie licząc przypraw przyrządzona tylko z 4 składników, a mimo to jest bardzo smaczna. Śledziowa sałatka, przy...
Wyśmienita kąski rybne smażone w cieście z warzywami Dawno nie podawałam żadnego przepisu na rybkę, a przecież wiadomo, że powinno jadać się je minimum raz w tygodniu. Dziś ryba przyrządzona można by rzec w niecodzienny spo...
Ciasteczka migdałowe, to kolejna wspaniała receptura z “Moje najlepsze przepisy”, przygotowuje się na bazie kruchego ciasta, więc jeśli lubicie kruche przysmaki to takie ciasteczka są właśnie dla Was. Przygotowanie ich...
Piersi faszerowane warzywami zawinięte w boczku To idealna potrawa jak nie masz pomysłu na szybki obiad. Wystarczy wypełnić piersi mrożonymi, świeżymi, albo gotowanymi warzywami, owinąć w boczek i zapiec. W taki dokładnie sposób p...
Na przyjęcie urodzinowe zostałam zaproszona niemalże na ostania chwilę. Tak więc przygotowane ciasto musiało być łatwe, szybkie w wykonaniu, pyszne i bez alkoholu bo w końcu roczek to wiadomo, przyjęcie na którym są również dzieci...
Ciasto bez pieczenia o smaku batonika snickers Do przygotowania tego ciasta szczególnie zachęcam osoby, które nie lubią piec, a lubią nieskomplikowane przepisy. Taka właśnie jest ta tarta – niezwykle prosta za to jaka smaczn...