Tajskie skrzydełka

Kolejny raz zapraszam na danie z kuchni orientalnej. Skrzydła
są dobrze doprawione i wyjątkowo aromatyczne. Smak tajskiej kuchni jest naprawdę
niezwykły, delikatnie słodki, odrobinę cytrynowy i pikantny, a na dodatek skrzydełka
są tak soczyste, że nie można się powstrzymać przed zjedzeniem. W trakcie
pieczenia oblewane są marynatą wg tajskiej receptury, która nadaje im
wyjątkowego smaku. Skrzydełka tak przyrządzone świetnie nadają się na obiad jak
i na kolacje ze znajomymi. Gwarantuje, że będą szybko znikać z półmiska.


Składniki:
  • 24 skrzydełka
  • 2,5 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżka przyprawy kreolskiej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki chili w proszku

Tajska marynata:
  • 3 limonki
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka czosnku mielonego
  • 2/3 łyżeczki chili

Przygotowanie:
Mięso należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Wszystkie przyprawy
wymieszać z oliwą i dokładnie wymieszać w nich mięso. Tak przygotowane piec 20
minut, po tym czasie obrócić i piec jeszcze 15 minut.
Międzyczasie przygotować marynatę. Sok z limonek wraz
z pozostałymi składnikami do marynaty umieścić w rondelku i zagotować. Gotować
na niewielkiej mocy 3 minuty.
Upieczone skrzydełka posmarować połową marynaty i
dalej piec 7 minut najlepiej na funkcji grill, po tym czasie obrócić mięso na
drugą stronę i posmarować resztą marynaty i dopiec jeszcze przez kolejne 7
minut.
Gotową mieszankę kreolską można przygotować samemu z następujących przypraw:
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej
    bazylii
  • ½ łyżki suszonego
    tymianku
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • ½ łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżki słodkiej
    papryki
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 2 łyżki cebuli w proszku
  • 1,5 łyżki soli

Z podanych składników uzyskamy znacznie więcej, niż potrzeba
mieszanki kreolskiej, ale nie należy się tym martwić. To doskonała kompozycja,
którą można wykorzystać do pieczonych mięs, szaszłyków i ryb, a nawet warzyw.
Porady:
By zabezpieczyć blachę przed przypaleniem, przed
ułożeniem mięsa formę, dokładnie wyłożyć folią do pieczenia.
Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *