Talarki z cukinii w panierce

To raczej pomysł niż przepis na wykorzystanie cukinii. Cukinie przygotowywać można na wiele sposobów, proponowany dziś jest tak banalnie prosty, że aż wstyd nazywać go przepisem 🙂 Czasu też wiele nie wymaga bo w 20 minut mamy wszystkie talarki usmażone. Talarki z cukinii wspominam jeszcze z dzieciństwa kiedy mama panierowała i smażyła zarówno małe cukinie jak i te duże zwane kabaczkami. W przypadku tych drugich miąższ z uwagi na duże pestki zawsze lądował w śmietniku. Ta smaczna przekąska może być dodatkiem do obiadu lub kolacją. A może nawet posiłkiem na małego głoda?


Składniki:
  • 3 cukinie
  • 2 jajka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • +/- 1 szkl. bułki tartej
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na centymetrowe talarki. Jajka roztrzepać widelcem oprószyć solą i pieprzem. Plastry cukinii panierować najpierw w jajku potem obtaczać w bułce tartej i smażyć po obu stronach na patelni z rozgrzanym olejem. 
Smacznego!
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *