To raczej pomysł niż przepis na wykorzystanie cukinii. Cukinie przygotowywać można na wiele sposobów, proponowany dziś jest tak banalnie prosty, że aż wstyd nazywać go przepisem 🙂 Czasu też wiele nie wymaga bo w 20 minut mamy wszystkie talarki usmażone. Talarki z cukinii wspominam jeszcze z dzieciństwa kiedy mama panierowała i smażyła zarówno małe cukinie jak i te duże zwane kabaczkami. W przypadku tych drugich miąższ z uwagi na duże pestki zawsze lądował w śmietniku. Ta smaczna przekąska może być dodatkiem do obiadu lub kolacją. A może nawet posiłkiem na małego głoda?
Składniki:
- 3 cukinie
- 2 jajka
- sól i świeżo zmielony pieprz
- +/- 1 szkl. bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na centymetrowe talarki. Jajka roztrzepać widelcem oprószyć solą i pieprzem. Plastry cukinii panierować najpierw w jajku potem obtaczać w bułce tartej i smażyć po obu stronach na patelni z rozgrzanym olejem.
Smacznego!