Ciasto bez pieczenia o smaku batonika snickers
Do przygotowania tego ciasta szczególnie zachęcam osoby, które nie lubią piec, a lubią nieskomplikowane przepisy. Taka właśnie jest ta
tarta – niezwykle prosta za to jaka smaczna. Spód wykonany z mielonych ciasteczek połączonych z masłem i niewyobrażalnie pyszny, delikatny krem na bazie serka mascarpone połączonego z masą krówkową, czekoladą i orzechami do złudzenia przypomina słodkiego batonika – snickers. Całość wieńczą prażone migdały. Polecam ten niezwykle kuszący przysmak, wszyscy zjedzą go z przyjemnością.
Na spód:
- 350 g ciastek czekoladowych przekładanych kremem typu
oreo lub markizy ale ciemne - 100 g masła
Ciasteczka skruszyć w melakserze dodać miękkie masło i zmiksować, aż powstanie mokry piasek. Wyłożyć dno formy do tarty, najlepiej z wyciąganym dnem i odstawić do lodówki.
Krem snickres:
- 500 g serka mascarpone
- 400 g masy krówkowej (1 puszka)
- 50 g posiekanych orzeszków arachidowych
- 50 g orzechów laskowych odrobinę podpiec na suchej
patelni, wysypać na ściereczkę i potrzeć je o siebie by usunąć nadmiar skórki.
Nie dotykać ich bezpośrednio, tylko przez ścierkę by się nie poparzyć. - 100 g mlecznej lub ciemnej czekolady rozpuszczonej w kąpieli
wodnej i przestudzonej - Ponadto na wierzch 50 g płatków migdałów.
W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać masę krówkową i zmiksować do otrzymania gładkiego kremu. Dodać czekoladę i wszystko wymieszać. Dodać posiekane orzechy arachidowe, wymieszać i wyłożyć krem na spód tarty. Orzechy laskowe wybrać ze ściereczki i ułożyć na kremie, delikatnie wciskając je do środka. Na koniec na suchej patelni podprażyć odrobinę migdały i wysypać je na wierzch ciasta. Gotowe odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Można jeść je od razu, ale jak się schłodzi i bardziej krem zgęstnieje jest najlepsze. Niezapomniane wrażenia smakowe. 🙂
Smacznego!