Musicie przyznać, że tarta z jabłkami jest bardzo efektowna i z pewnością zrobi wrażenie nie tylko wyglądem ale i nietuzinkowym smakiem. Kruchy spód, a na nim prosty, ale bardzo smaczny domowy budyń o intensywnym waniliowym smaku z nutą korzennych przypraw, kwiecistą dekoracją z jabłek i kilku włoskich orzechów. Polecam 🙂
Ciasto:
- 100 g masła
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki wody
- 200 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki cukru pudru
- żółtko jaja
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto lub wszystkie składniki umieścić w melakserze i miksować, aż do wyrobienia ciasta. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i odstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie rozwałkować, podsypując odrobinę mąką i przy pomocy wałka przenieś do formy do tarty (24 cm) wcześniej wysmarowanej
margaryną, gęsto ponakłuwać widelcem. Ciasto przykryć papierem, wysypać fasolkami by ciasto w trakcie pieczenia się nie odkształciło.)
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 12 minut, zdjąć papier z fasolkami i jeszcze
dopiec przez kolejne 15 minut.
W między czasie przygotować budyń.
Budyń
- 600 ml mleka
- 2 żółtka
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 45 g mąki kukurydzianej (ewentualnie pszennej)
- 45 g cukru
- 100 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki pasty waniliowej lub duży cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki kurkumy by uzyskać ładny żółty kolor (opcjonalnie)
Ponadto: 3 jabłka, ½ cytryny, 2 łyżki brązowego cukru, 3 włoskie orzechy lub kilka migdałów.
Zagotować 400 ml mleka razem z cukrem, wanilią i masłem lub margaryną. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę z przyprawami i dokładnie wymieszać z żółtkami. Do gotującego się mleka wlać mleczną mieszankę i ciągle mieszając gotować aż budyń zgęstnieje.
Jabłka umyć pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Skropić dość mocno sokiem z cytryny by nie ściemniały i nie były mdłe.
Na upieczony spód wlać budyń i rozsmarować. Z plasterków jabłek ułożyć kompozycje kwiatowe zaczynając od zrobienia okręgu (plastry układamy skórkami na zewnątrz koła), a potem zakładając odrobinę, plaster na poprzedni tworzyć coraz to mniejsze koła. Nie przejmujcie
się jeśli niektóre plasterki się połamią, w końcowym efekcie to wygląda pięknie.
Oprószyć jabłka brązowym cukrem, powtykać gdzieniegdzie orzechy i piec 25–30 minut w 190° C, aż odrobinę owoce się zrumienią.
Smacznego!