Tarta, którą proponuje nie wymaga wcześniejszego zapiekania ciasta i wierzcie mi fantastycznie smakuje. Przygotowuje się ja błyskawicznie szybciej niż potrawy jednogarnkowe 🙂 Wystarczy na gotowy blat francuskiego ciasta poukładać składniki zalać sosem zapiec i gotowe. W pół godziny mamy gotowy aromatyczny, piękny i smakowity posiłek na obiad lub kolację. Powiedzmy sobie szczerze, to taki zdrowszy zamiennik pizzy 🙂
Tym którzy nie wiedzą przypomnę, że w zależności od tego jaką chcemy przygotować tatrę, mamy zawsze dwie możliwości, albo najpierw zapiec samo ciasto i dopiero po upieczeniu układać produkty i ponownie je piec, albo od razu piec z nadzieniem. Na którą się decydujemy w dużej mierze zależy od produktów.
Dziś tarta bez konieczności wcześniejszego zapiekania. Podkreślam to ponieważ jakiś czas temu przeczytałam w Internecie, iż ciasto do tarty powinno się zawsze dwukrotnie zapiekać najpierw samo, a potem drugi raz ze składnikami bo inaczej powstaje zakalec. Rzekomo przez dodanie surowych składników do ciasta. Totalna bzdura, wszystko zależy od tego czy składniki są suche czy mokre.
Składniki:
- 1 opakowanie francuskiego ciasta
- 15 pomidorków koktajlowych
- Pęczek zielonych szparagów
- 1 dużą kulkę mozzarelli
- 100 g żółtego startego sera
- Pęczek szczypiorku
- Przyprawy: świeżo mielony pieprz i sól
- 1 łyżka mleka do posmarowania skrawków ciasta
- Gotowany makaron (można zrezygnować z niego, ja wykorzystałam go tylko dlatego, że został mi z dnia poprzedniego więc by nie wyrzucać użyłam. Wyszło smacznie ale nie jest to konieczny składnik. W tartach i zapiekankach to jest fantastyczne, że nie tylko dodajemy świeże produkty ale również pozbywamy się resztek z lodówki 🙂 To ogromna zaleta.
Przygotowanie:
- Włączamy piekarnik do 190°C by się zdążył nagrzać.
- Ciasto rozwijamy na blachę i gęsto nakłuwamy widelcem (ja użyłam dużej blachy do pizzy 34 cm) poza brzegami blachy obkroić ciasto, wykorzystamy je na końcu.
- Na spodzie rozkładamy jeśli mamy makaron jeśli nie samą mozzarellę pokrojoną w plastry.
- Pomidorki przeciąć na pół i porozkładać na całej powierzchni
- Na to w kształcie zegara układamy szparagi (najpierw szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce około 2-3 cm).
- Całość oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Zasypać drobno posiekanym szczypiorkiem, a na sam koniec serem.
- Pozostałe ciasto rozwałkować pociąć na paski i poukładać pomiędzy szparagami, posmarować je mlekiem.
- Teraz wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 190°C. i pieczemy około 25 minut, aż kawałki ciasta i ser się zarumienią.
Gotowe, prawda, że łatwo, smacznie i szybko?