Tiramisu – idealny podwieczorek na niedzielne popołudnie.

Tiramisu

Tiramisu można przygotować  w pucharkach, lub w ładnym przejrzystym naczyniu by się pięknie prezentowało. Ten słynny przysmak przywędrował do nas z Włoch, jest aksamitny i lekki jak puch, a zarazem to prawdziwa bomba kaloryczna, ale wierzcie mi warta grzechu. Podstawą tiramisu jest krem na bazie serka mascarpone z dodatkiem alkoholu i biszkopty nasączone w kawie, to zestawienie smakuje cudownie, a i przygotowanie jest niezwykle proste i nie zabiera dużo czasu, więc zachęcam do spróbowania.
Podany przepis jest na 5-7 osób w zależności od wielkości pucharków lub do przygotowania w naczyniu 22/22 cm.
Składniki:
  • 6 łyżeczek kawy instant rozpuszczonej w szklance gorące wody
  • 150 ml amaretto, jeżeli koniecznie chcemy uniknąć alkoholu można go zastąpić roztworem aromatu migdałowego z wodą.
  • 300 – 400 gramów biszkoptów paluszków (1 duże lub dwa mniejsze opakowania)
  • 1 jajko i jedno żółtko
  • 75 gr cukru pudru
  • 2 opakowania serka mascarpone (500g)
  • 2 łyżki czarnego kakao
 Tiramisu
Przepis:

W szerokiej misce wymieszać roztwór z kawy z 100 ml amaretto. Zanurzyć w nim na kilka sekund biszkopty by dobrze nasiąkły z obu stron, jednakże trzeba uważać by się nie rozpadały. Dlatego najlepiej zanurzyć biszkopt i od razu wyciągnąć na osobny talerz.

Tiramisu
Przygotowanie masy:
2 żółtka  ubić z cukrem na gładką masę, dodać pozostałe amaretto 50 ml jeszcze raz zmiksować,
dodać 2 serki mascarpone znowu zmiksować na gładką masę, a na koniec dodać pianę z ubitego jednego białka. Niestety drugie nam się nie przyda.

W kwadratowym naczyniu ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów jeden obok drugiego, a na nie rozłożyć połowę kremowej masy z mascarpone. Powtórzyć czynność i tiramisu gotowe. Wstawiamy naczynie do lodówki. Przed samym podaniem na stół posypujemy wierzch tiramisu czarnym sproszkowanym kakao, najlepiej przez drobne sitko. Można również udekorować kawałkiem owocu, na zdjęciu rozpołowiona figa.

Tiramisu w pucharkach robimy identycznie lub jeśli pucharki są wysoki można układać biszkopty pionowo i przekładać kremem. Wówczas tych warstw będzie znacznie więcej.

Tiramisu
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *