- 6 łyżeczek kawy instant rozpuszczonej w szklance gorące wody
- 150 ml amaretto, jeżeli koniecznie chcemy uniknąć alkoholu można go zastąpić roztworem aromatu migdałowego z wodą.
- 300 – 400 gramów biszkoptów paluszków (1 duże lub dwa mniejsze opakowania)
- 1 jajko i jedno żółtko
- 75 gr cukru pudru
- 2 opakowania serka mascarpone (500g)
- 2 łyżki czarnego kakao

W szerokiej misce wymieszać roztwór z kawy z 100 ml amaretto. Zanurzyć w nim na kilka sekund biszkopty by dobrze nasiąkły z obu stron, jednakże trzeba uważać by się nie rozpadały. Dlatego najlepiej zanurzyć biszkopt i od razu wyciągnąć na osobny talerz.

dodać 2 serki mascarpone znowu zmiksować na gładką masę, a na koniec dodać pianę z ubitego jednego białka. Niestety drugie nam się nie przyda.

W kwadratowym naczyniu ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów jeden obok drugiego, a na nie rozłożyć połowę kremowej masy z mascarpone. Powtórzyć czynność i tiramisu gotowe. Wstawiamy naczynie do lodówki. Przed samym podaniem na stół posypujemy wierzch tiramisu czarnym sproszkowanym kakao, najlepiej przez drobne sitko. Można również udekorować kawałkiem owocu, na zdjęciu rozpołowiona figa.
Tiramisu w pucharkach robimy identycznie lub jeśli pucharki są wysoki można układać biszkopty pionowo i przekładać kremem. Wówczas tych warstw będzie znacznie więcej.
