Jeśli lubicie sałatki z tuńczykiem to ten torcik jest właśnie dla Was. Choć tak naprawdę bardziej liczy się pomysł, niż nadzienie. Bo taki torcik kanapkowy można przygotować z dowolną sałatką. Podstawą jest pieczywo tostowe, gdyż jest ono najbardziej plastyczne do formowania oraz majonez do łączenia kolejnych warstw. Ale nawet majonez można zastąpić np. serkiem twarogowym typu ricotta albo zwykłym kremowym. Tak naprawdę wszystko zależy od inwencji twórczej… Tym czasem zapraszam do przygotowania sałatki z tuńczyka wg mojego pomysłu z tostami w kształcie tortu, która świetnie będzie się prezentować podczas kolacji z przyjaciółmi czy rodzinnych spotkań przy stole. Nie dość, że jest smaczna i wygląda apetycznie to bardzo łatwo się ją przygotowuje. Polecam 🙂
Składniki:
- 6-7 kromek tostowego pieczywa
- 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4-6 ogórków kiszonych zależnie od wielkości
- 6 plastrów żółtego sera
- majonez
- pieprz
- ketchup pikantny
Ponadto do dekoracji:
- kilka zielonych oliwek, kawałek żółtej papryki, pęczek posiekanej natki pietruszki (mrożonej lub świeżej i kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą. Dalej postępować jak na zdjęciach.
Najpierw ułożyć pieczywo, dociąć do kształtu formy lub zgnieść końce palcami tak by dokładnie wypełnić całe dno.
Posmarować majonezem, cienką warstwą (tak jak kanapkę pasłem).
Rozłożyć połowę żółtego sera, również dociąć do kształtu tortownicy. Polać odrobinę ketchupem rozłożyć jedno jajko pokrojone w plasterki i połowę ogórków.
Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wymieszać z dwiema kopiastymi łyżkami majonezu, doprawić odrobinę świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszać.
Połowę rozsmarować na jajkach z ogórkami. Przykryć tostami układając je na całej powierzchni tortownicy.
Kolejno powtórzyć wszystkie warstwy składające się na sałatkę, ostatnią jak poprzednio ułożyć z pieczywa i całość lekko docisnąć.
Całość posmarować dookoła cienką warstwą majonezu. Jeśli macie tortownice z odpinanym rantem, to zdjąć go i ułożyć sałatkę na talerzu. A jeśli nie to najwygodniej jest położyć talerz na sałatce i odwrócić ją do góry dnem. Po czym zdjąć formę.
Oprószyć boki tortu i 2-3 cm brzeg na wierzchu. Rozłożyć pozostałe 2 jajka pokrojone w plasterki, połówki pomidorków, oliwki i paprykę.
Torcik kanapkowy gotowy można jeść od razu lub odstawić do lodówki na kolację.
Smacznego 🙂
3 Comments