Tort czekoladowo-miętowy

tort-czkoladowo-mietowy-1

Tort czekoladowo-miętowy najlepszy na super okazje

Tort specjalnie na urodziny starszego syna. Dla którego mięta i czekolada to najwspanialszy duet. Ciasto prezentuje się fenomenalnie dzięki kontrastowej, ostrej zieleni. Równie wspaniale smakuje. Czekoladowe ciasto jest tak pyszne i wilgotne, że absolutnie nie wymaga żadnego nasączenia. Każdy kęs rozpływa się w ustach pozostawiając po sobie słodki smak czekolady i świeżej mięty. Ciasto mimo, iż czekoladowe jest lekkie i orzeźwiające. Polecam na super okazje. Na pewno będzie wyróżniało się smakiem i wyglądem. 🙂

tort-czkoladowo-mietowy-3

Składniki:

Ciasto czekoladowe

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki ciemnego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1⅓ szklanki cukru
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • ¾ szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka gorącej herbaty miętowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • tortownica o średnicy 20 cm

Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do dużej miski przesiać wszystkie suche składniki, dodać cukier. W drugiej misce rozmieszać wszystkie mokre składniki, poza herbatą. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać gorącą herbatę i jeszcze raz wymieszać. Ciasto jest mocno lejące, takie ma być.

Ciasto można upiec w 3 foremkach na raz lub w jednej, a potem pokroić na 3 blaty. Ja podzieliłam ciasto do 3 foremek. Dno każdej foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na 3 foremki lub wlać do jednej. Jak Wam wygodnie.

Wstawić formy do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut lub do suchego patyczka. Jeśli ciasto pieczone jest w jednej formie wymaga dłuższego czasu pieczenia około 35-40 minut. Koniecznie przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.

Upieczone ciasto odstawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.

tort-czkoladowo-mietowy

Krem miętowy

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu miętowego lub aromatu do ciasta o tym smaku
  • odrobina barwnika zielonego (użyłam w żelu)

W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do momentu otrzymania gęstego kremu.

Polewa czekoladowa

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 50 g masła

Masło rozpuścić i zdjąć z kuchenki. Dodać pokruszoną czekoladę, odczekać 2-3 minuty i energicznie wymieszać. Pozostawić aż zacznie odrobinę gęstnieć. Polać tort.

Przygotowanie tortu:

Jeśli ciasto było pieczone w całości, należy podzielić je na 3 równe blaty.

Na paterze ułożyć pierwszy blat posmarować 1/4 kremu. Przykryć kolejnym blatem posmarować mniej więcej taką samą ilości kremu jak za pierwszym razem.

Przykryć ostatnim blatem. Odłożyć odrobinę kremu do dekoracji. A z reszty dokładnie wysmarować cały tort. Po czym wyrównać, szczególnie wierzch by polewa się ładnie rozpłynęła. Wygładzony tort polać polewą i odczekać około 10 minut aż zastygnie.

Pozostały krem włożyć do szprycy z wybraną końcówką. Ja użyłam gwiazdki. Wycisnąć wzroki ozdabiając tort. Dodatkowo użyłam orzechów w czekoladzie ale z perspektywy czasu stwierdzam, że absolutnie nie jest to konieczne. Tort gotowy!

Smacznego 🙂

torto-czkoladowy-z-kremem-mietowym

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *