Tort czekoladowo-miętowy najlepszy na super okazje
Tort specjalnie na urodziny starszego syna. Dla którego mięta i czekolada to najwspanialszy duet. Ciasto prezentuje się fenomenalnie dzięki kontrastowej, ostrej zieleni. Równie wspaniale smakuje. Czekoladowe ciasto jest tak pyszne i wilgotne, że absolutnie nie wymaga żadnego nasączenia. Każdy kęs rozpływa się w ustach pozostawiając po sobie słodki smak czekolady i świeżej mięty. Ciasto mimo, iż czekoladowe jest lekkie i orzeźwiające. Polecam na super okazje. Na pewno będzie wyróżniało się smakiem i wyglądem. 🙂
Składniki:
Ciasto czekoladowe
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¾ szklanki ciemnego kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1⅓ szklanki cukru
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- ¾ szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka gorącej herbaty miętowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- tortownica o średnicy 20 cm
Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do dużej miski przesiać wszystkie suche składniki, dodać cukier. W drugiej misce rozmieszać wszystkie mokre składniki, poza herbatą. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać gorącą herbatę i jeszcze raz wymieszać. Ciasto jest mocno lejące, takie ma być.
Ciasto można upiec w 3 foremkach na raz lub w jednej, a potem pokroić na 3 blaty. Ja podzieliłam ciasto do 3 foremek. Dno każdej foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na 3 foremki lub wlać do jednej. Jak Wam wygodnie.
Wstawić formy do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut lub do suchego patyczka. Jeśli ciasto pieczone jest w jednej formie wymaga dłuższego czasu pieczenia około 35-40 minut. Koniecznie przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Upieczone ciasto odstawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Krem miętowy
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu miętowego lub aromatu do ciasta o tym smaku
- odrobina barwnika zielonego (użyłam w żelu)
W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do momentu otrzymania gęstego kremu.
Polewa czekoladowa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- 50 g masła
Masło rozpuścić i zdjąć z kuchenki. Dodać pokruszoną czekoladę, odczekać 2-3 minuty i energicznie wymieszać. Pozostawić aż zacznie odrobinę gęstnieć. Polać tort.
Przygotowanie tortu:
Jeśli ciasto było pieczone w całości, należy podzielić je na 3 równe blaty.
Na paterze ułożyć pierwszy blat posmarować 1/4 kremu. Przykryć kolejnym blatem posmarować mniej więcej taką samą ilości kremu jak za pierwszym razem.
Przykryć ostatnim blatem. Odłożyć odrobinę kremu do dekoracji. A z reszty dokładnie wysmarować cały tort. Po czym wyrównać, szczególnie wierzch by polewa się ładnie rozpłynęła. Wygładzony tort polać polewą i odczekać około 10 minut aż zastygnie.
Pozostały krem włożyć do szprycy z wybraną końcówką. Ja użyłam gwiazdki. Wycisnąć wzroki ozdabiając tort. Dodatkowo użyłam orzechów w czekoladzie ale z perspektywy czasu stwierdzam, że absolutnie nie jest to konieczne. Tort gotowy!
Smacznego 🙂