Tureckie ciasto – Leśny mech

Ciasto leśny mech 4

Ciasto leśny mech ze szpinakiem

Ciasto ‘Leśny mech’ proponuje przede wszystkim osobą, które nie lubią szpinaku, ponieważ w tym cieście jest on absolutnie nie wyczuwalny. Za to dzięki zawartości szpinaku ciasto uzyskuje piękny zielony kolor, a pokruszony wierzch przypomina leśny mech. Poza tym ciasto przygotowuje się w bardzo prosty, niemalże banalny sposób i nie licząc szpinaku z podstawowych, tanich składników. Całość przełożona kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki, udekorowana leśnymi owocami. Polecam również ciasto w czerwonym kolorze ‘red velvet‘!

Ciasto leśny mech 1

Składniki:

  • 500 g szpinaku, może być mrożony lub świeży
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii

Krem 

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub sok z połowy cytryny jeśli krem ma być cytrynowy

Ciasto leśny mech

Wszystkie składniki poza wanilią lub sokiem z cytryny umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec mieszania dodać wanilię lub sok. Wymieszać i odstawić do przełożenia ciasta.

Ponadto:

garść leśnych owoców do dekoracji

Przygotowanie ciasta “Leśny mech”

Szpinak rozmrozić na sitku i dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Lekko odcisnąć i zblendować. Świeży szpinak (bez łodyżek) zmielić malakserem na gęstą papkę.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą, gęstą masę jajeczną. Mniej więcej około 3-4 minut aż jajka potroją swoją objętość. Stopniowo wlewać cienką strużką olej, dalej miksując. Dodać ekstrakt wanilii i wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i całość wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Tortownicę o śr. 23 cm wyłożyć papierem do wypieków, (samo dno). Boków niczym nie smarować. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C lub z termo obiegiem 165 °C. Piec około 1 godziny lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczone wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto upiecze się z górką, ponad wysokość tortownicy należy ją ściąć aż do wysokości, gdzie ciasto będzie idealnie równe. Obcięty wierzch pokruszyć do miseczki i odstawić. Przyda się do dekoracji na końcu.
Pozostałe ciasto przeciąć na pół, na dwa blaty.
Dolny blat umieścić na paterze. Wyłożyć na niego 2/3 kremu, przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Pozostały krem wyłożyć na wierzch ciasta, ale tak rozsmarować by cieniutką warstwą pokryć boki.
Okruszki ciasta wysypać na wierzch i poprzykładać również do boków. Tak by pokryły całość ciasta.
Na wierzchu ciasta, na okruszkach rozsypać owoce.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego 😉
Ciasto leśny mech 3

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *