Udka kurczaka na słodko

Udka w słodkiej glazurze

Kolejny prosty pomysł na kurczaka. Mam nadzieję, że i Was zadziwi tak pozytywnie jak mnie. Dla mnie ta potrawa jest wprost znakomita. Tym bardziej, że kupiłam udka bez kości i bez skóry, po upieczeniu były fenomenalne. (Oczywiście można użyć udek w całości.) Zero dłubania z kośćmi, same niesamowicie soczyste i delikatne mięso, doprawione chińską przyprawą pięciu smaków, sezamem i miodem, dzięki czemu stało się słodsze i aromatyczne z wyczuwalną nutą anyżu. Dla przeciwstawienia smaku pieprz dodał odpowiedniej bo umiarkowanej pikantności. Udka podałam z sałatką ze szpinaku i awokado, dodatkiem był ryż. Polecam

UdkakurczkanasC582odko2
Składniki:

  • 1-2 udka na osobę w zależności od apetytu
  • chińska przyprawa 5 smaków
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka miodu na 1 udko
 udka-na-slodko

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180°C.
Umyte i osuszone udka kurczaka rozłożyć na desce i dokładnie po obu stronach oprószyć solą, pieprzem i chińską przyprawą.
Blaszkę wyłożyć formą aluminiową i poukładać na niej udka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Na 5 minut przed końcem wyjąć mięso, polać delikatnie miodem i dokładnie oprószyć sezamem. Dać z powrotem do piekarnika na kolejne 25 -30 minut, aż mięso będzie delikatnie rumiane. Jeśli lubicie można je nieco bardziej podpiec.

Uwaga.

Mięso ze skórką będzie nieco ciemniejsze, bo skórka powinna bardziej się zarumienić. Zaś mięso bez skóry nie można mocno rumienić by go nie spiec i nie wysuszyć. Miałam udka bez skórek.
Potrawa mimo, iż jest z dodatkiem miodu jest niskokaloryczna, dzięki pieczeniu bez tłuszczu i bez skóry.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *