Warzywna potrawka z kurczakiem, melonem i migdałami

Dziś szczególnie dla zabieganych proponuję jednogarnkową
potrawkę z kurczaka i warzyw z dodatkiem melona. Oczywiście można dodać inny
owoc np. jabłko wg. własnych upodobań, ja akurat miałam ten. Kurczakowi towarzyszy
czerwona papryka, cukinia, przyprawy i melon. Wszystkie składniki sprawiają, że
potrawka jest ładna, kolorowa, aromatyczna i smaczna w dodatku nie wymaga dużego
wkładu czasu i pracy.


Składniki:
  • Pierś z kurczaka
  • Duża cukinia
  • Papryka
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki migdałów
  • Łyżka przecieru pomidorowego
  • Ćwiartka melona (+-)
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Przyprawy: sól, bazylia, pieprz, pół łyżeczki ziarenek
    chili, pół łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie:
Warzywa umyć, cukinie pokroić na plastry, paprykę w
paski, cebulę półksiężyce. Filet umyć pokroić w większą kostkę. Melona obrać
pozbawić nasion i pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać
mięso i dalej smażyć, aż straci surowy kolor (zrobi się białe). Dołożyć
pozostałe warzywa i ziarenka chili, smażyć kilka minut. Dodać drobno posiekany
czosnek, migdały i smażyć jeszcze minutkę, po czym dodać koncentrat pomidorowy.
Podlać 150 ml wody, dodać zioła i dusić pod przykryciem 10 minut. W 100 ml zimnej
wody rozpuścić mąkę, roztwór wlać do potrawki oraz kawałki melona. Gotować
jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, gdyby było za gęste można dodać
jeszcze odrobinkę wody i zagotować. Podawać z 

pure ziemniaczane, ryżem,
makaronem albo kaszą kuskus.
Smacznego

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *