Zwykle wątrobę przygotowuję w tradycyjny sposób tzn. obtaczając w mące i smażąc na patelni, a potem w zależności co mi przyjdzie do głowy tak serwuję na wiele sposobów. Tym razem przygotowałam ją głównie do kolacji na zimno ze znajomymi, stąd w wersji w panierce. Tak przygotowana to super pomysł szczególnie na imprezy, ale również na ciepło do obiadu. Z zewnatrz nieco przypomina schabowy jest delikatnie chrupiąca, sprawdzi się także jako przekąska, którą można częstować się prosto z półmiska. Świetnie smakuje samodzielnie jak i rożnymi warzywami czy sałatkami. Polecam, koniecznie musicie spróbować!
Składniki:
- 40 dkg wątróbki wieprzowej albo drobiowej
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wątróbkę opłukać, a następnie pokroić po skosie na cienkie kawałki.
Jajka mocno rozbić rózgą albo widelcem, doprawić solą i pieprzem. To bardzo ważne, gdyż wątroby się nie soli bezpośrednio by nie była twarda. Dlatego należy doprawić panierkę.
Następnie obtoczyć wszystkie kawałki wątróbki w mace, jajku i bułce tartej.
Smażyć z obu stron na średniej mocy. Jest pyszna polecam
Smacznego 🙂