Zupa z jarmużem w moim wydaniu jest bardzo gęsta, prosta, tania i przygotowana tylko i wyłącznie z warzyw. A mimo to jest bardzo smaczna i sycąca, przekonacie się, że nie zawsze trzeba zjeść mięso by najeść się do syta. W Polsce jarmuż wciąż traktowany jest po macoszemu bowiem niestety niewiele ludzi wie jak można go przyrządzić, dlatego częściej używany jest do ozdoby półmisków niż do jedzenia. To błąd! Bowiem jarmuż nie tylko jest smaczny, ale i bardzo zdrowy, jest skarbnicą błonnika, białka, witamin i soli mineralnych oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. To chyba wystarczająca lista powodów by sięgać jak najczęściej po jarmuż?. Polecam!
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 marchewki pokrojone w kostkę
- 4 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
- 4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 400-500 g jarmużu, pozbawionego łodyg
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- Do podania opcjonalnie wędzona papryka
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i przesmażyć jeszcze przez minutę.
Dodać pokrojoną marchew z selerem i dalej smażyć kolejne 4 minuty, co jakiś czas mieszając.
Zalać 2 l wody, gotować 10 minut.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziemniaki. Gotować 15-20 minut do miękkości ziemniaków. (Jeśli lubicie bardzo gęste zupy to można w tym momencie wyłowić 2-3 ziemniaki i zmiksować je na papkę, po czym dodać do zupy. Wówczas będzie bardziej zawiesista.)
Dodać jarmuż doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać jeszcze łyżkę lubczyku lub magi. Gotować kolejne 5 -7 minut. Zupa gotowa.
Smacznego 🙂