Wigilijna kapusta z grochem

kapusta-z-grochem-2

Tradycyjna kapusta z grochem na wigilię

W niektórych regionach Polski nie ma kolacji wigilijnej bez kapusty z grochem. Jednakże w moim domu przede wszystkim podawano kapustę z grzybami i taką preferuję podczas świat. Ale cenię sobie jej wyjątkowy smak delikatnie kwaskowej kapusty, miękkiego niemalże rozgotowanego grochu i tradycje na tyle,  że nie zrezygnowałam z niej całkowicie. Bo co by nie powiedzieć jest pyszna. Znam osoby które są smakoszami tej właśnie potrawy i podczas świąt nie zamieniłyby jej na żadną inna dlatego i Wam polecam. A oto przepis na wigilijną kapustę z grzybami.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg grochu
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • ewentualnie sól do smaku

Kapusta z grochem – przygotowanie

Groch wypłukać pod bieżąca wodą, po czym zalać wodą,  trochę powyżej jego poziom i odstawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wszystko jedno czy są to połówki grochu czy całe ziarna.

Odcedzić groch z wody w której się moczył, ponownie zalać około 1 lita wody i gotować do miękkości. Połówki grochu ugotują się znacznie szybciej niż groch w całości. Mimo, to dobrze jest zajrzeć co jakiś czas do grochu i przemieszać sprawdzając tym samym czy płyn nie odparował za bardzo by groch się nie przypalił.

W między czasie kapustę lekko odcisnąć z soku, ale zachować sok w całości. Pokroić na drobno. Przełożyć do garnka dodać ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Zalać 1/2 lita wody i dusić około 30 -40 minut do miękkości kapusty.

Na patelni rozgrzać olej z jedną łyżką masła i usmażyć na rumiano cebule pokrojoną w drobną kosteczkę. Jak się ładnie zrumieni dodać do kapusty wraz z ugotowanym grochem. Dodać cukier, pieprz i gotować kolejne 20 -30 minut. Aż smaki się przegryzą To dobry moment by sprawdzić czy kapusta nie jest za mało kwaśna. Jeśli tak można dodać do smaku odrobinę odciśniętego soku. Można również dosolić jeśli jest taka potrzeba. Ale koniecznie należy najpierw popróbować, bo bardzo często zdarza się, że dostępne kapusty są bardzo kwaśne i mocno słone. Ja zwykle już nie solę, bo kapusta, która mi się trafia jest bardzo słona.

Gdy kapusta z grochem się ugotuje, a płyn dostatecznie odparuje, dodać pozostałe masło i wymieszać.

Smacznego 😉

kapusta-z-grochem

Share Button

One Comment

Skomentuj iza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *