Wprawdzie mamy już lato, ale wszystkie składniki do tej sałatki nadal są dostępne. Wyszperałam ją z magazynu Claudia i zamieszczam tutaj, bo jest naprawdę smaczna. Zarówno wiosną jak i latem zjadamy dużo warzyw, a ta sałatka to prawdziwa kopalnia witamin na talerzu. Warto zwrócić uwagę na wykorzystanie rzodkiewek wraz z liśćmi. W naszym kraju przyjęło się, że zazwyczaj zjadamy tylko korzenie rzodkiewek, a tym czasem to właśnie liście mają najwięcej wartości odżywczych. Są bogate w witaminę C, fosfor, wapń, żelazo i działają przeciw nowotworowo. Choćby ze względu na ten jeden składnik gorąco polecam wiosenna sałatkę.
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 150 g sera feta
- połowę lodowej lub rzymskiej sałaty
- pęczek rzodkiewek z liśćmi
- czerwona papryka
- 2 garście rzeżuchy
- 4 ząbki czosnku
- 8 łyżek oleju
- łyżka musztardy
- 5 łyżek octu winnego
- sól, łyżeczka cukru i pieprz