Zakręcone drożdżówki z dżemem, nie będę oszukiwać nie jest to wypiek do przygotowania w 5 minut. Bo jak każde ciasto drożdżowe trzeba dać mu czas by wyrosło. Ale ten aromat, który rozchodzi się w kuchni w trakcie pieczenia, rewanżuje dosłownie wszystko. A kiedy drożdżówki wyciągam z piekarnika to moje głodomorki tylko patrzą by zjeść i nie ważne, że gorące jak diabli. Bo są po prostu wyśmienite. Nie powiem Wam jak smakują na drugi dzień bo nigdy nie przetrwały nawet godziny po upieczeniu, a co dopiero by miały dotrwać do kolejnego dnia. Mimo, że drożdżówki są całkiem spore i z tego przepisu jest ich 12. Polecam serdecznie zarówno do śniadania jak i na deser.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej +/- 2 łyżki do oprószenia stolnicy
- 70 g cukru
- 10 g drożdży instant (przelicznik drożdży)
- 200 ml mleka
- 4 łyżki mleka w proszku
- 75 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 roztrzepane jajko
- szczypta soli
Ponadto:
- 1/2 słoiczka dżemu około 1/2 szklanki lub nutelli
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn drożdżowy. Podgrzać nieco mleko, ma być troszkę cieplejsze niż letnie, dosłodzić łyżeczka cukru, dodać łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić na kwadrans by wyrosły.
Ciasto drożdżowe można przygotować przy pomocy miksera używając haka do mieszania lub zagnieść ręcznie. (Ja posłużyłam się robotem.)
Do misy wkładamy wszystkie składniki i wyrośnięty rozczyn miksujemy tak długo lub zagniatamy ręcznie aż ciasto zacznie samo odrywać się od ręki lub ścian misy miksera. W przypadku pracy robota w trakcie miksowania warto raz przemieszać ciasto łyżką by wybrać dokładnie to co ewentualnie osadziło się na dnie miski.
Dobrze wyrobione, gładkie ciasto uformować w kulę i włożyć do większej miski lekko oprószonej mąką. Misę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość. Może to potrwać do dwóch godzin. (Ciasto drożdżowe musi mieć ciepło i jednakową temperaturę bez przeciągów.)
Wyrośnięte wyłożyć na lekko oprószoną stolnicę i podzielić na 12 równych fragmentów.
Kolejno, każdy kawałek rozwałkować na prostokąt, mniej więcej o wymiarach 20/10 cm. Posmarować dżemem i ponacinać pod lekkim skosem paski o szerokości około 1 cm. Uwaga dokoła brzeg około 1 cm zostawić nie naruszony. Zwinąć w rulonik.
Rulonik zwinąć w spiralę (ślimaczka). Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia w sporych odstępach. Ponownie przykryć ściereczką i znów odstawić na około 40-45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte piec w nagrzanym do 170° C piekarniku przez 15-20 minut aż będą lekko rumiane. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem
Smacznego 🙂
One Comment