Zapiekanka z boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków obłożona boczkiem

zapiekanka-z-boczkiem-4

Tylko nie mówcie, że znowu zapiekanka. No co ja mogę, że kocham zapiekanki, łatwe w przygotowaniu za to pyszne, zróżnicowane kompozycje. Zwykle opróżniam do ich przygotowania lodówkę, choć ta jest o tyle inna od wszystkich, że składa się głównie z ziemniaków okraszonych boczkiem. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków podanych z mięsem i warzywami, albo z jajkiem sadzonym, ale również fantastycznie smakuje jako samodzielne danie, taka swojska kuchnia. Ja wprost ją uwielbiam, podaną z czystym barszczem czerwonym lub żurkiem. Mniam… Polecam!

zapiekankazboczkiem2

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 40 dag cienko pokrojonego na plastry wędzonego boczku
  • Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Ziemniaki, obrać, opłukać ugotować i przecisnąć przez praskę lub utłuc porządnie tłuczkiem.

Drobno pokroić kilka tłuściejszych plastrów boczku, wrzucić na patelnie, a kiedy wytopi się tłuszcz dodać drobno pokrojoną cebulę.
Razem przesmażyć i ostudzić. Ziemniaki wymieszać z podrumienioną cebulą, boczkiem i drobno posiekaną natką pietruszki. (Dodałam jeszcze jedną ugotowaną marchewkę, która została mi z rosołu.)
Dodać roztrzepane jajka, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać masę. Dno i boki żaroodpornego naczynia wyłożyć plastrami boczku, włożyć masę ziemniaczaną, a na wierzchu ułożyć pozostałe plastry boczku.

Piec w temperaturze 190° C, aż boczek się zrumieni 30-40 minut.

Smacznego!

zapiekanka-z-boczkiem-5

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *