Zapiekanka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków obłożona boczkiem
Tylko nie mówcie, że znowu zapiekanka. No co ja mogę, że kocham zapiekanki, łatwe w przygotowaniu za to pyszne, zróżnicowane kompozycje. Zwykle opróżniam do ich przygotowania lodówkę, choć ta jest o tyle inna od wszystkich, że składa się głównie z ziemniaków okraszonych boczkiem. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków podanych z mięsem i warzywami, albo z jajkiem sadzonym, ale również fantastycznie smakuje jako samodzielne danie, taka swojska kuchnia. Ja wprost ją uwielbiam, podaną z czystym barszczem czerwonym lub żurkiem. Mniam… Polecam!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- Pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- 1 cebula
- 40 dag cienko pokrojonego na plastry wędzonego boczku
- Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Ziemniaki, obrać, opłukać ugotować i przecisnąć przez praskę lub utłuc porządnie tłuczkiem.
Drobno pokroić kilka tłuściejszych plastrów boczku, wrzucić na patelnie, a kiedy wytopi się tłuszcz dodać drobno pokrojoną cebulę.
Razem przesmażyć i ostudzić. Ziemniaki wymieszać z podrumienioną cebulą, boczkiem i drobno posiekaną natką pietruszki. (Dodałam jeszcze jedną ugotowaną marchewkę, która została mi z rosołu.)
Dodać roztrzepane jajka, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać masę. Dno i boki żaroodpornego naczynia wyłożyć plastrami boczku, włożyć masę ziemniaczaną, a na wierzchu ułożyć pozostałe plastry boczku.
Piec w temperaturze 190° C, aż boczek się zrumieni 30-40 minut.
Smacznego!