Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i warzywami

Ziemniaki i mięso to niemalże
tradycyjne połączenie i wizytówka naszej, polskiej kuchni. Ta parka z dodatkiem
warzyw i paru innych składników stworzy proste, ale naprawdę smaczne danie w
postaci zapiekanki. Aby ją przygotować potrzebujemy żaroodpornego naczynia, w
którym będziemy zapiekać naszą potrawę. Tworząc zapiekanki możemy popuścić wodze
fantazji, wymieniać dowolne składniki, używać świeżych produktów, a nawet
mrożonych, jak również to doskonały sposób by pozbyć się resztek z lodówki.
Polecam

Składniki dla 3-4 osób:
  • 1 kg ziemniaków lub troszkę więcej
  • 1 cebula
  • 0,5 dag mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag żółtego sera
  • 200 ml śmietany
  • 1 jajko
  • Brokuł
  • Tłuszcz do wysmarowania naczynia

Przyprawy:
Sól, pieprz, (opcjonalnie koper i pietruszka)
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na
plastry i ugotować w osolonej wodzie. Nie dłużej niż 5 minut od zagotowania
wody, bo powinny pozostać delikatnie al dente. (Jeżeli pozostały z
wcześniejszego obiadu również można je zużyć). Z brokułem postępujemy dokładnie
w taki sam sposób tyle, że kroimy na dość drobne różyczki. Ugotowany brokuł
przecedzamy przez sitko by całkowicie odsączyć go z wody.
Cebulę pokroić w nieco grubszą
kosteczkę i podsmażyć na oleju. Kiedy się zeszkli dodać mięso, drobno posiekany
czosnek i podsmażyć, aż mięso straci swój surowy kolor. W między czasie myjemy
paprykę, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy na paseczki, pokrojoną
dodajemy do mięsa i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze
5 minut.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy
tłuszczem. Na dnie układamy ziemniaki,  na nich rozkładamy zawartość patelni,
a na wierzchu rozkładamy brokuł.
Jajko rozbełtać i wymieszać ze
śmietaną, doprawić solą i pieprzem, jeśli mamy można dodać natkę pietruszki i
kopru. Przygotowaną zalewą polewamy całą zapiekankę i oprószamy startym serem.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego do
190 stopni piekarnika i zapiekamy około 30-35 minut, aż wierz się zezłoci.
Gotową zapiekankę odstawiamy na 5-10 minut by się ścięła.

Smacznego!


Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *