Zdrowe hamburgery drobiowe

Przyjęto, że hamburgery to zwykły fast-food, więc czemu te miałyby być zdrowe? A więc przede wszystkim dlatego, że przygotowałam je z piersi kurczaka, które sama zmieliłam. Oczywiście można pokusić się o kupne mięso drobiowe i tak to będzie o niebo zdrowsza wersja, bo domowa. Mięso wymieszane z utartym jabłkiem i boczkiem, doprawione i usmażone na suchej patelni, całkowicie bez tłuszczu. Wierzcie mi to wyśmienita kompozycja, tak przygotowane kotlety są nie tylko zdrowe ale i pyszne, można je podać z surówką, ziemniakami albo tradycyjnie w bułce z sałatą i np. ketchupem. W każdej wersji będą bardzo smaczne. Polecam!

Składniki:
  • 600 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 duże jabłko, najlepiej kwaśne
  • 5 plastrów chudego boczku albo bekonu
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry, ewentualnie natki pietruszki
  • kilka drobno posiekanych szalotek, ewentualne 1/2 drobno posiekanej cebuli
  • sól i pieprz do smaku, 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Mięso włożyć do miski. Jabłko obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać do mięsa. 
Boczek podsmażyć by był prawie chrupiący, wystudzić, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa.
Kolendrę drobno posiekać, dodać do mięsa wraz z szalotkami. Dodać wodę i doprawić do smaku. Wyrobić dłonią mięsną masę, mięso szybko wpije wodę, formować kotlety i układać na rozgrzanej patelni. Można również formować kulki i płaszczyć je na patelni silikonową łopatką, technika nie ma znaczenia.
Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron.
Jeżeli nie mamy nieprzylepnej patelni można usmażyć kotlety na oleju.
Smacznego!


Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *