Zdrowe wrapy – czyli tortilla z wędzonym łososiem

wrap z łososiem

Przygotowanie tortilli jest już na blogu i to nawet na kilka sposobów. Dziś zachęcam Was do przygotowania  wręcz błyskawicznej, niezwykle zdrowej i pysznej przekąski. Wrapy przygotowałam z pełnoziarnistych tortilli, lekkiego sosu koperkowego, dużej ilości chrupiącej sałaty, papryki i oczywiście z wędzonym łososiem. Już sama kompozycja składników brzmi apetycznie, ale by było jeszcze bardziej smacznie szczególnie w te zimne i dżdżyste dni po przy przygotowaniu wszystkich zapiekłam je w grillu (oczywiście można skorzystać z piekarnika). Ale tylko przez chwilę by tortilla z zewnątrz była gorąca, jednak by warzywa wciąż pozostały soczyste i chrupiące. Można również przygotować je sobie wcześniej i zapakować w pojemniczek do pracy lub szkoły. Brzmi pysznie? Na pewno, koniecznie spróbujcie sami. Polecam!

wrap z łososiem

Składniki:

  • 8 tortilli z mąki pełnoziarnistej
  • 350 g wędzonego łososia
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 duża żółta lub zielona papryka, oczyszczona i pokrojona na paseczki
  • 1 ogórek wężowy, umyty i pokrojony w wąskie słupki

Na sos:

  • 1/2 szklanki greckiego jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki połączyć i wymieszać do uzyskania sosu.

Przygotowanie:

Placek tortilli posmaruj łyżką sosu. 3/4 powierzchni placka poryj sałatą. Na sałacie rozłóż po kilka kawałków ogórka i papryki. Na nie ułóż łososia lub jeśli wolisz łosoś na sałatę, a na niego warzywa.

Zwijaj tortille w ciasny rulonik, jak dojdziesz do połowy zagnij do środka końcówkę nieposmarowanej tortilli. Tak by podczas jedzenia wrapa nic nie uciekało dołem. No chyba, że chcesz pokroić wrapy na połówki wówczas rozkładamy składniki na całości placka.

Wrapy są już gotowe dla lepszego efektu podgrzej je w grillu elektrycznym lub mocno nagrzanym piekarniku. Nie dłużej niż 3-4 minuty.

Smacznego 🙂

wrap z łososiem

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *