Zupa a’la Bolognese, zawiera wszystkie składniki tradycyjnej potrawy o tej samej nazwie, a nawet kilka dodatkowych. Zupa jest wprost rewelacyjna w smaku, ponadto dość gęsta i bardzo pożywna. Można przygotować ją na dwa sposoby. Jak ja od razu z makaronem, ale wówczas – uwaga makaron pęcznieje w zupie i zrobi się jeszcze bardziej gęsta albo makaron dodać osobno. Polecam, jestem pewna, że Wam posmakuje 🙂 Polecam również zupę meksykańska z tortillą.
Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów (razem 800 g)
- 200 g spaghetti pokruszonego na niewielkie kawałki (w zupie wygodniej je się małe kawałki makaronu)
- 1, 5 l wody
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 łyżki suszonej bazylii
- szczypta chili
- świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
- 1 duża cebula, pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 2-3 spore marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 papryki czerwona i zielona pokrojone w paseczki
- 400 g mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
W garnku podgrzać olej. Dodać cebulę, zeszklić. Dodać mięso, smażyć aż straci swój surowy kolor. Dodać czosnek, marchew i smażyć jeszcze 2 minuty. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować na niewielkiej mocy palnika 15 minut.
Dodać papryki, pomidory, gotować 5 minut.
Dodać pokruszony makaron, posolić na początek łyżką soli, dodać szczyptę chili, pieprzu, suszone zioła i gotować kolejne 10 minut.
Jeśli jest za gęsta, dodać kolejną szklankę wody, zagotować i doprawić nieco solą i pieprzem. Zdjąć z kuchenki i zostawić na 10 minut by smaki się przegryzły.
Smacznego 🙂
One Comment