Zupa drobiowa ze śmietaną jest lekkostrawna, łatwa i szybka w przygotowaniu i naprawdę smaczna. A do tego aromatyczna, dość gęsta i bardzo sycąca, wspaniała jako danie główne bez konieczności serwowania dodatkowych ziemniaków. Choć równie wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem. Polecam!
- Kurczak
- pęczek marchwi
- 2 duże pory
- seler z liśćmi
- cebula
- szklanka śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- natka pietruszki
- koper do dekoracji, można dodać też do zupy
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, usunąć skórę i kości, podzielić na kawałeczki. Cebulę i marchew obrać, umyć, pokroić w kosteczkę. Pory umyć, pokroić w talarki. Seler obrać pokroić na pół, a liście odciąć i dokładnie umyć.
Warzywa i mięso włożyć do garnka, dodać liście selera zalać 1,5 litra zimnej wody. Gotować przez 30 minut na wolnym ogniu. Usunąć liście selera.
Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i chwilę smażyć, nie rumieniąc. Połączyć z 1 szklanką wody i wlać do zupy. Zagotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku.
Natkę umyć i posiekać wraz z selerem – dodać z powrotem do zupy. Zupę można podawać na dwa sposoby w formie kremu z mięsem lub razem z warzywami, w takiej konsystencji jak jest po ugotowaniu.
Smacznego!
Uwaga!
Dla ułatwienia kości i skóry z kurczaka można usunąć po ugotowaniu mięsa, jednakże wówczas zupa będzie bardzo tłusta.