Kolejna zupa gulaszowa na blogu. Bardzo gęsta i pożywna ale zupełnie inna od wcześniej proponowanej zupy gulaszowej z brukwią. Choć zapewniam, że jest równie pyszna, bogata w białko, a ziemniaki w tej zupie zastępuje kasza pęczak. Dodatkowo w zupie poza oczywiście mięsem znajduje się odrobina fasoli, pomidory i biała kapusta. To podstawowe składniki, które sprawiają, że zupa jest niezwykle smaczna i z powodzeniem największy łakomczuch naje się nią do syta. Polecam wypróbujcie sami, jestem pewna, że pokochacie tą zupę podobnie jak i węgierski kociołek 🙂
Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbi czosnku
- 3 łyżki oleju
- 600 g mięsa gulaszowego u mnie chuda łopatka wieprzowa
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego, dałam sproszkowane
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 puszka białej fasoli (dużego jasia 400 g lub 100 g suchego ziarna wcześniej namoczonego)
- 3 l wody
- 2 woreczki (200 g kaszy) pęczaku
- ćwiartka sporej główki białej kapusty lub połowa małej
- 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki lubczyku
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewam olej i dodaje wcześniej obraną, pokrojoną w piórka cebulę. Mięso kroję w kostkę mniej więcej o boku 2 cm. Dodaje do cebuli i razem obsmażam do zrumienienia. Obieram i drobno siekam czosnek. Razem chwilę podsmażam dodaje liście laurowe, ziele angielskie i zalewam wodą. Gotuje pod przykryciem około 45 minut. Jeśli używamy suchą fasolę, nie z puszki to można dodać ją od razu do mięsa i razem gotować. Przed dodaniem pozostałych składników usuwam szum z powierzchni zupy.
W międzyczasie szatkuje kapustę, dodaje do zupy wraz z papryką słodką i ostrą, kaszą i 1 łyżką soli. Gotuje kolejne 40 minut, żeby mięso kasza i kapusta były całkowicie mięciutkie, a wręcz kasza odrobinę rozgotowana. Wówczas zupa staje się bardziej zawiesista, a nie wodnista.
Po tym czasie dodaję pomidory z puszki, koncentrat, lubczyk i fasolę z puszki (no chyba, że wcześniej była dodana sucha fasola). Gotuje kolejne 20 minut do czasu rozgotowania pomidorów. Doprawiam do smaku pieprzem i jeśli trzeba to jeszcze odrobiną soli. Zupa jest gotowa do podania.
Smacznego 🙂