Zupa jarzynowa jest najsmaczniejsza w czerwcu, kiedy są już młode warzywa wyrośnięte w naturalny sposób na słońcu, pachną i smakują cudownie. Ale ponieważ zupy jadamy przez cały rok zjadamy też stare warzywa lub mrożonki. W zależności jaką mieszankę wykorzystamy smak się nieco zmieni ale i tak zupa będzie bardzo smaczna. Najbardziej lubię zupę z dodatkiem zielonych warzyw i na taką Was zapraszam jest wyśmienita w wersji wegetariańskiej. Polecam również pyszny chłodnik jogurtowy, idealny na cieplejsze dni. 🙂
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 3 łodygi selera naciowego
- por
- mały brokuł
- 30 dag brukselki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 4 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- sól, 1 łyżka liści lubczyku lub opcjonalnie magi w płynie do smaku
- 125 ml śmietany 18% (niekoniecznie)
Można dodać jeszcze trochę fasolki szparagowej albo groszku.
Przygotowanie:
Warzywa obrać, opłukać pokroić w kostkę, brukselkę wystarczy na połówki, a brokuł na różyczki. Wszystkie warzywa umieścić w garnku zalać 1,5 litra wody, dodać 1,5 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru, gotować około 30 minut do miękkości warzyw. Gdy warzywa się ugotują dodać natkę pietruszki, koperek i lubczyk, doprawić do smaku magi lub jeszcze solą, nie gotować. Zupę jarzynową podajemy zabieloną śmietaną lub czystą.
Smacznego 🙂