Zupa jarzynowa

zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa jest najsmaczniejsza w czerwcu, kiedy są już młode warzywa wyrośnięte w naturalny sposób na słońcu, pachną i smakują cudownie. Ale ponieważ zupy jadamy przez cały rok zjadamy też stare warzywa lub mrożonki. W zależności jaką mieszankę wykorzystamy smak się nieco zmieni ale i tak zupa będzie bardzo smaczna. Najbardziej lubię zupę z dodatkiem zielonych warzyw i na taką Was zapraszam jest wyśmienita w wersji wegetariańskiej. Polecam również pyszny chłodnik jogurtowy, idealny na cieplejsze dni. 🙂

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • por
  • mały brokuł
  • 30 dag brukselki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • sól, 1 łyżka liści lubczyku lub opcjonalnie magi w płynie do smaku
  • 125 ml śmietany 18% (niekoniecznie)

Można dodać jeszcze trochę fasolki szparagowej albo groszku.

zupa jarzynowa
Przygotowanie:
Warzywa obrać, opłukać pokroić w kostkę, brukselkę wystarczy na połówki, a brokuł na różyczki. Wszystkie warzywa umieścić w garnku zalać 1,5 litra wody, dodać 1,5 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru, gotować około 30 minut do miękkości warzyw. Gdy warzywa się ugotują dodać natkę pietruszki, koperek i lubczyk, doprawić do smaku magi lub jeszcze solą, nie gotować. Zupę jarzynową podajemy zabieloną śmietaną lub czystą.

Smacznego 🙂

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *