Zupa kalafiorowa

Kalafiorowa to jedna z tych zup, która dominuje na polskich stołach, choć oczywiście nie przebije swoją popularnością rosołu czy pomidorowej. Można przygotować ją całkowicie w wersji wegetariańskiej z dodatkiem świeżych ziół lub ugotować na mięsnym wywarze. W obu przypadkach jest po prostu wyśmienita, pachnąca świeżym koperkiem i pietruszką. U mnie przygotowywana bez mięsa, prosto i smacznie.

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 2-3 marchewki
  • Ćwiartka selery lub bardzo mały
  • około 10 cm białej części pora
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka kopru
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 4 ziemniaki około 40 dag
  • 2  łyżki lubczyku
  • łyżka oliwy
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchew obrać, pokroić w talarki, seler obrać, pokroić w kostkę wraz z porem. Zalać 2 l wody, dodać oliwę i zagotować. Kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki w kostkę i dodać do warzyw waz z lubczykiem. Gotować do miękkości warzyw. Posiekać koperek, pietruszkę i dodać do zupy. Doprawić śmietaną oraz solą i pieprzem.

Uwaga

  1. Należy pamiętać o zahartowaniu śmietany. Tzn., śmietanę wlewamy do naczynia dodajemy zupę, mieszamy i dopiero z powrotem do garnka by się nie zważyła.
  2. Zupę na mięsie przyrządza się dokładnie tak samo z tą różnicą, że najpierw gotujemy do miękkości mięso w 2 l wody, a potem dodajemy warzywa. Pomijamy dodanie oleju.

Smacznego 🙂

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *