Zupa – krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy to prosta, bezmięsna, szybka w przygotowaniu i pyszna zupa. Charakteryzująca się wspaniałym grzybowym smakiem, dość gęstą konsystencją i tak niewiele trzeba by ją przygotować, a można się najeść do syta. Z pewnością zachwyci nie jedno wybredne podniebienie. Podana z grzankami i odrobiną czosnkowej oliwy i natką pietruszki jest bardzo wyrazista, a jak wspaniale smakuje przekonajcie się sami. Serdecznie polecam!

krem pieczarkowy

Składniki:

  • 2 spore ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 1 por
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 700 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • grzanki czosnkowe przepis 
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • oliwa czosnkowa
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Warzywa obrać, opłukać i pokroić na mniejsze części zalać 2 l wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem 20 minut.

Pieczarki przepłukać z zanieczyszczeń, osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na ćwiarteczki. Cebulę obrać pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebule i zeszklić. Dorzucić pieczarki oprószyć sporą ilością soli i pieprzu, smażyć aż się lekko zrumienią. Przełożyć do garnka z zupą i gotować razem 10 minut. Dodać śmietankę. Całość zmiksować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Ponalewać zupę do talerzy, każda porcję skropić oliwą czosnkową oprószyć posiekaną natką pietruszki i podawać z grzankami.

Smacznego 🙂

Krem pieczarkowy

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *