Krem pieczarkowy to prosta, bezmięsna, szybka w przygotowaniu i pyszna zupa. Charakteryzująca się wspaniałym grzybowym smakiem, dość gęstą konsystencją i tak niewiele trzeba by ją przygotować, a można się najeść do syta. Z pewnością zachwyci nie jedno wybredne podniebienie. Podana z grzankami i odrobiną czosnkowej oliwy i natką pietruszki jest bardzo wyrazista, a jak wspaniale smakuje przekonajcie się sami. Serdecznie polecam!
Składniki:
- 2 spore ziemniaki
- 4 marchewki
- 1 por
- 4 łodygi selera naciowego
- 700 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 150 ml słodkiej śmietanki
- grzanki czosnkowe przepis
- 2 łyżki masła lub oleju
- oliwa czosnkowa
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa obrać, opłukać i pokroić na mniejsze części zalać 2 l wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem 20 minut.
Pieczarki przepłukać z zanieczyszczeń, osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na ćwiarteczki. Cebulę obrać pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebule i zeszklić. Dorzucić pieczarki oprószyć sporą ilością soli i pieprzu, smażyć aż się lekko zrumienią. Przełożyć do garnka z zupą i gotować razem 10 minut. Dodać śmietankę. Całość zmiksować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Ponalewać zupę do talerzy, każda porcję skropić oliwą czosnkową oprószyć posiekaną natką pietruszki i podawać z grzankami.
Smacznego 🙂