
Kiedy jest zimno i dżdżyście zjadamy znacznie więcej zup, bo nic tak wspaniale nie rozgrzewa jak talerz gorącej zupy. Ja również sugerując
się nienajlepszą pogodą przygotowałam naprawdę pyszny krem z pora, choć zupy – kremy smakują świetnie o każdej porze roku. Nie trzeba czekać specjalnie do jesieni. Krem z pora jest bardzo delikatny, subtelny i aksamitny w smaku z mocno wyczuwalną nutą pietruszki. Mimo, iż zupę przygotowuje się niemalże błyskawicznie i tylko z kilku składników to jest bardzo pożywna i zaskakująco smaczna. Polecam!

Składniki 4 porcje:
- 2 pory
- 4 spore ziemniaki
- 2 małe korzenie pietruszki z natką (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju
- 1,2 l wody
- 2 łyżki śmietany do zupy
- Sól i biały pieprz do smaku
- Opcjonalnie kilka grzanek, suszone pomidory, szczypior

Przygotowanie:
Pory naciąć wzdłuż i wypłukać pod bieżącą wodą, szczególnie w środku często gromadzi się piasek i pokroić na plasterki. Korzeń pietruszki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, a natkę opłukać i drobno posiekać. Ziemniaki, obrać, opłukać pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty zeszklić pora. Temperatura nie może być zbyt wysoka by się nie przypalił. Dodać pokrojone warzywa i smażyć wszystko około 5 minut, co jakiś czas mieszając by żadne z warzyw się nie przypaliły.
Zalać wodą, zagotować. Dodać 1 łyżkę soli i 1/4 łyżeczki białego pieprzu, po czym dusić na niewielkiej mocy palnika przez 30 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki i całość zmiksować blenderem. Jeśli trzeba jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem podgrzać, ozdobić kleksem lub serpentyną ze śmietany. Podawać z grzankami, łyżeczką, drobno pokrojonych suszonych pomidorów lub szczypiorkiem.
Smacznego!

Krem z pora w wersji bez pietruszki z samych ziemniaków i pora.
2 Comments