Zupa meksykańska wg Betty

 zupa-meksykanska-2

Zupa meksykańska wg Betty 🙂 Dlaczego wg Betty – ano dlatego, że jest to przepis całkowicie mojego autorstwa. Niektórym z Was może wydawać się, że ta zupa z kuchnią meksykańską mam niewiele wspólnego. Być może tak jest, choć większość składników i przypraw charakteryzuje właśnie kuchnie meksykańską. Wg mnie jest to najlepsza zupka meksykańska jaką jadłam. Jest sycąca, gęsta, kolorowa z dodatkiem miedzy innymi pysznych ziemniaczków i papryki, która bardzo podnosi jej walory smakowe. Po zjedzeniu takie zupy nikt nie ma ochoty na drugie danie, ale wszyscy mają ochotę na dokładkę. Szczególnie polecam w porze jesienno-zimowej bo dzięki mieszance meksykańskich przypraw jest rozgrzewająca i wyśmienita.

 zupa-meksykanska-wg-betty

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (może być dowolne)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 4 papryki (mogą być kolorowe)
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 1,2 litra wody
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • Przyprawy:

3 liście laurowe, sól do smaku, 1/5 łyżeczki ziarenek chili, 1 łyżeczka wędzonej papryki, sól pieprz do smaku oraz 2 łyżki przyprawy do potraw meksykańskich (można ją zastąpić dając po łyżeczce bazylii, oregano i cukru, oraz po pół łyżeczki tymianku i cząbru.)

Przygotowanie zupy meksykańskiej

Cebulę obieram, kroje w piórka i smażę na połowie rozgrzanej oliwy by się zeszkliła. Dodaję mięso i razem smażę tak długo, aż straci cały swój surowy kolor.Wówczas dodaję pokrojone w kostkę ziemniaczki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę do potraw meksykańskich, wędzona paprykę i oprószam około łyżeczką soli. Razem smażę około 2-3 minuty i zalewam wodą, dodaje liście laurowe.

Zawartość patelni przelewam do garnka i gotuję 15 minut. W międzyczasie na pozostałej oliwie smażę dosłownie kilka sekund ziarenka chili bo lubię pikantniejszą wersję, ale można je pominąć, dodaje pokrojoną w paseczki paprykę i obsmażam co jakiś czas mieszając jakieś 5 minut.

Kiedy ziemniaki są już miękkie dodaje odsączoną z zalewy kukurydzę, fasolę, pomidory z puszki, paprykę i koncentrat. Razem gotuje kolejne 10 minut.
Smakuje wspaniale, jeśli zupka tego wymaga doprawiam solą i pieprzem. Jeśli wg Was zupa jest za gęsta można dodać trochę wody, zagotować i gotowe.

Smacznego!

zupa-meksykanska

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *