Zupa neapolitańska z serkiem topionym

 Zupa neapolitańska

Zupy neapolitańskiej pewnie jest tyle rodzai ile osób ją przygotowuje, choć pewnie wszystkie warianty łączy ser i śmietana. Ja zwykle przygotowuje ją w dwóch wersjach pierwsza bardzo, gęsta, kremowa i sycąca, gotowana z jarzynami i makaronem – polecam ją szczególnie o tej porze roku.
Zaś druga zupa, to typowy krem, który można podać jako przystawkę np. z grzankami. Tą wersję polecam bardziej latem lub wiosną kiedy apetyt nie jest aż tak bardzo wzmożony – podana z dużą ilością natki pietruszki jest obłędna. Opisuję obie wersje, bo obie są bardzo proste i smaczne, a sami zdecydujecie na jaką macie ochotę 😉

Zupa neapolitańska

 

Neapolitańska z makaronem

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego (ewentualnie rosołu)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałeczek selera
  • 4 ziemniaki
  • 130 g drobnego makaronu (używam drobne muszelki Lubella)
  • 2 serki topione Hochland, każdy po 100 g dałam Goudę i Emmentaler
  • 100 g śmietany
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub bazylii
  • sól

Przygotowanie:
Obieram i myję wszystkie warzywa. Ziemniaki kroję w kosteczkę, a pozostałe ścieram na jarzynowej tarce. Zalewam bulionem i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam moc palnika by mogły gotować się pod przykrywką i gotuję przez 15 minut.
Dodaję makaron i gotuje kolejne 10 minut.
Do małego rondelka odlewam 1 chochelkę zupy, dodaję oba serki i gotuję mieszając by się rozpuściły. (Można również użyć startego żółtego sera.) Gładki krem wlewam z powrotem do zupy.
Hartuję śmietanę (tzn. śmietana do naczynia + chochelka zupy rozmieszać dokładnie) i dodaję z powrotem do zupy i już nie gotuję. Hartowanie sprawia, że śmietana się nie zważy i w zupie nie będą pływać grudki.
Dodaję posiekaną natkę, ewentualnie dosalam do smaku, odstawiam zupę na 15 minut by zgęstniała, potem nalewam na talerze.

Uwaga:
Zupa z upływem czasu będzie bardziej gęstnieć bo jest w niej makaron, który pęcznieje. Jeśli nie lubicie gęstej można makaron ugotować osobno lub bezpośrednio gotować zupę przed podaniem.

Zupa neapolitańska – krem

  • 1 l bulionu (może być z 1 kostki lub rosół)
  • 2 serki topione każdy po 100 g takie same jak w pierwszej zupie
  • 100 g śmietany
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub bazylii
  • sól do smaku
  • do podania grzanki

Przygotowanie:
Jeśli nie mam bulionu to do gotującej się wody dodaje kostkę, serki i gotuje na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż serki się rozpuszczą. Dodaje zahartowaną śmietanę i pietruszkę lub bazylię i już nie gotuję. Jeśli trzeba dosalam. Po 15 minutach podaję z grzankami.

Smacznego 😉

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *