Ta zupa owocowa jest zupełnie inna niż wszystkie, jest o wiele bardziej ekskluzywna. Dotąd moje zupy owocowe przypominały kompot zagęszczony kisielem.
Nie tym razem! Ta przygotowana jest z samych owoców, dodatkiem jest bita śmietana. Oczywiście można podawać jak inne
owocowe zupy z makaronem, ja podałam z gnocchi. To pyszna, orzeźwiająca zupa, podawana na zimno idealna na pierwsze danie w upalne dni lub deser – polecam.
Nie tym razem! Ta przygotowana jest z samych owoców, dodatkiem jest bita śmietana. Oczywiście można podawać jak inne
owocowe zupy z makaronem, ja podałam z gnocchi. To pyszna, orzeźwiająca zupa, podawana na zimno idealna na pierwsze danie w upalne dni lub deser – polecam.
Składniki na 4 porcje:
- 800 g truskawek
- 200 g innych owoców drobnych np. agrest, porzeczki, maliny, jagody (u mnie
odrobina malin, jagód i troszkę pestek granatu) - 4 łyżki cukru
- Sok z połowy cytryny
- Do podania; bita śmietana i ugotowane kluseczki lub makaron.
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, usuwami szypułki. Połowę truskawek kroimy na połówki
zalewamy 1 litrem zimnej wody dodajemy sok z cytryny, cukier i gotujemy
doprowadzając do wrzenia. Natychmiast odstawiamy zagotowane owoce.
zalewamy 1 litrem zimnej wody dodajemy sok z cytryny, cukier i gotujemy
doprowadzając do wrzenia. Natychmiast odstawiamy zagotowane owoce.
Pozostałe truskawki miksujemy w blenderze by uzyskać gęste, truskawkowe purée.
Dodajemy je do zupy i odstawimy zupę by wystygła. Można w tym celu wstawić
garnek z zupą do zlewu z zimną wodą. Chłodną podajemy np. z makaronem lub jak
ja z kluseczkami posypujemy pozostałymi owocami i dekorujemy bitą śmietaną. Zupa jest pyszna i gęsta dzięki puree i mimo,
iż owocowa to sycąca.
Dodajemy je do zupy i odstawimy zupę by wystygła. Można w tym celu wstawić
garnek z zupą do zlewu z zimną wodą. Chłodną podajemy np. z makaronem lub jak
ja z kluseczkami posypujemy pozostałymi owocami i dekorujemy bitą śmietaną. Zupa jest pyszna i gęsta dzięki puree i mimo,
iż owocowa to sycąca.
Smacznego!