Zupa owocowa

 

Ta zupa owocowa jest zupełnie inna niż wszystkie, jest o wiele bardziej ekskluzywna. Dotąd moje zupy owocowe przypominały kompot zagęszczony kisielem.
Nie tym razem! Ta przygotowana jest  z samych owoców, dodatkiem jest bita śmietana. Oczywiście można podawać jak inne
owocowe zupy z makaronem, ja podałam z gnocchi. To pyszna, orzeźwiająca zupa, podawana na zimno idealna na pierwsze danie w upalne dni lub deser – polecam.





Składniki na 4 porcje:

  • 800 g truskawek
  • 200 g innych owoców drobnych np. agrest, porzeczki, maliny, jagody (u mnie
    odrobina malin, jagód i troszkę pestek granatu)
  • 4 łyżki cukru
  • Sok z połowy cytryny
  • Do podania; bita śmietana i ugotowane kluseczki lub makaron.
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, usuwami szypułki. Połowę truskawek kroimy na połówki
zalewamy 1 litrem zimnej wody dodajemy sok z cytryny, cukier i gotujemy
doprowadzając do wrzenia. Natychmiast odstawiamy zagotowane owoce.
Pozostałe truskawki miksujemy w blenderze by uzyskać gęste, truskawkowe purée.
Dodajemy je do zupy i odstawimy zupę by wystygła. Można w tym celu wstawić
garnek z zupą do zlewu z zimną wodą. Chłodną podajemy np. z makaronem lub jak
ja z kluseczkami posypujemy pozostałymi owocami i dekorujemy bitą śmietaną.  Zupa jest pyszna i gęsta dzięki puree i mimo,
iż owocowa to sycąca.
Smacznego!

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *