Zupa parzycha, znana również pod nazwą parzybroda to super smaczna zupa z młodej kapusty. Zupa jest bardzo tania, szybka w przygotowaniu, aromatyczna i obłędnie pyszna. Tradycyjna parzycha gotowana przez moją mamę, była dodatkowo zagęszczana zasmażką i doprawiona octem, ja postawiłam na nieco zdrowszą, odchudzoną wersję i zrezygnowałam z tych dodatków. Mimo to moja parzycha jest bardzo gęsto, smakuje wędzonką i cudownie pachnie koperkiem, to z całą pewnością jedna ze smaczniejszych polskich zup. Polecam!
Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por
- 1 cebula
- 7-8 ziemniaków
- 30 dag wędzonki (użyłam kilka plastrów wędzonego bekonu i kawałek kiełbaski)
- 1 pęczek koperku
- 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- Przyprawy: 5 kulek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu (opcjonalnie 1/2 łyżeczki kminku)
Przygotowanie:
Całą włoszczyznę, włącznie z cebulą kroję w kosteczkę, płuczę i odstawiam.
Wędzonkę kroję również w kosteczkę. W garnku do zupy rozgrzewam olej, wrzucam wędzonkę i chwilę smażę 2-3 minuty by się lekko zrumieniła, dodaję pokrojoną włoszczyznę i smażę przez kolejne 2-3 minuty by się zeszkliła. Zalewam wszystko 2,5 l wody. Garnek przykrywam pokrywką i zostawiam by się woda zagotowała.
W międzyczasie obieram ziemniaki, płuczę, kroje w kosteczkę, a kapustę szatkuje. Dodaje do gotującej się zupy, również dodaję ziele angielskie, liście laurowe, łyżkę soli i pieprz. Zostawiam zupę na 30-40 minut pod przykryciem by się gotowała na średniej mocy palnika.
Gdy warzywa są już miękkie dodaje przecier pomidorowy, dzięki niemu zupa nabierze lekko kwaskowego smaku. Można ewentualnie dodać kminek. Zagotowuje i zestawiam zupę z kuchenki, zasypuje koperkiem. Sprawdzam czy ewentualnie trzeba jeszcze doprawić i zupa gotowa. Można jeść.
Smacznego!