Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa, kr贸lowa polskich zup zaraz po rosole馃檪 Tradycyjna jest po prostu wy艣mienita niezbyt kwa艣na, latem pachn膮ca 艣wie偶ymi pomidorami, ale mo偶liwa do przygotowania o ka偶dej porze roku z koncentratu pomidorowego. Najcz臋艣ciej podawana z ry偶em albo z makaronem i 艣mietan膮. Polecam!

Polacy, najcz臋艣ciej pomidorow膮 przygotowuj膮 na niedzielnym rosole, albo na porcji roso艂owej. Mo偶na r贸wnie偶 przygotowa膰 j膮 bez mi臋sa na kostce roso艂owej, ja gotuj臋 na chudym kawa艂ku mi臋sa

Sk艂adniki:

  • 1 podw贸jna pier艣 kurczaka lub 500 g chudej 艂opatki
  • W艂oszczyzna: 3 du偶e marchwie, kawa艂ek korzenia selera, korze艅 pietruszki i natka, kawa艂ek pora oko艂o 10 cm i 1 cebula
  • 1 s艂oiczek 190 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 1/3 szklanki 艣mietany12 % , albo 艣mietanki 30% je艣li ma by膰 nieco s艂odsza
  • Przyprawy: 2 li艣cie laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, s贸l do smaku, 1 艂y偶eczka cukru, odrobina koperku

Przygotowanie:
Ca艂膮 w艂oszczyzn臋 poza natk膮 pietruszki i cebul膮, obra膰, op艂uka膰 i zala膰 dwoma litrami wody. Z cebuli zdj膮膰 tylko jedn膮, brudn膮 warstw臋, przekroi膰 na p贸艂 i doda膰 do garnka z warzywami.
Mi臋so, oczy艣ci膰, umy膰 i doda膰 do warzyw. Wstawi膰 na ogie艅, doda膰 艂y偶eczk臋 soli i doprowadzi膰 do wrzenia.
Zmniejszy膰 moc palnika, zebra膰 szumowiny i doda膰 li艣cie laurowe i ziele angielskie. Gotowa膰 na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez godzin臋.
Przela膰 zup臋 przez sitko albo wyj膮膰 ugotowane warzywa i mi臋so 艂y偶k膮 cedzakow膮.
Do wywaru doda膰 koncentrat i chwile pogotowa膰. Doprawi膰 do smaku cukrem i je艣li trzeba jeszcze sol膮. Marchewk臋 i mi臋so pokroi膰 na mniejsze kawa艂ki i doda膰 do zupy.
艢mietan臋 zahartowa膰 odrobin膮 zupy i wla膰 do garnka, ju偶 nie gotowa膰.
Doda膰 natk臋, koperek i nalewa膰 na talerze.


Smacznego!

Podawa膰 z osobno ugotowanym makaronem, ja ugotowa艂am muszelki.
Je艣li gotujecie na kostce roso艂owej post臋pujecie dok艂adnie tak samo, tylko nie dodawajcie soli, ewentualnie na ko艅cu doprawicie smakiem. Kostki zawieraj膮 du偶o soli w swoim sk艂adzie.

 

Share Button

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *