Ten kociołek zawiera najprostszą i chyba najtańszą wersję zupy ziemniaczano-ogórkowej. Ponadto to idealna zupa na jesienną niepogodę gęsta i pożywna. Wspaniale sycąca i delikatnie kwaskowa, po prostu pycha. Polecam
Składniki dla 4 osób:
- 700 g ziemniaków
- 300 g kiszonych ogórków
- Kostka bulionowa warzywna lub mięsna wg uznania
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka przyprawy do zup jarzynki lub vegety
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- Listek laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1-2 łyżki mąki niekoniecznie
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki na koniec do oprószenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę. Zalać 5 szklankami wody i zagotować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę bulionową, przyprawę do zup i gotować 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Ogórki obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na maśle i w połowie gotowania dodać do zupy. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać trochę zupy i z powrotem całość wlać do garnka. Zagotować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem i oprószyć natką pietruszki.
Smacznego!