Babka jogurtowa
Babka jogurtowa, jest nieco inna niż wszystkie babki. Przede wszystkim różni się tym, że zachowuje długo świeżość, jest o wiele bardziej mięsista i zbita, a przy tym jest bardzo wilgotna wg mnie właśnie za sprawą jogurtu. To spraw...
Babka jogurtowa, jest nieco inna niż wszystkie babki. Przede wszystkim różni się tym, że zachowuje długo świeżość, jest o wiele bardziej mięsista i zbita, a przy tym jest bardzo wilgotna wg mnie właśnie za sprawą jogurtu. To spraw...
Sałatka w galarecie, właściwie powinnam napisać sałatka w szynce w galarecie, ale to było takie strasznie długie. Mam nadzieję, że wybaczycie mi ten skrót. Cóż mogę o niej powiedzieć… A wiec jest to jarzynowa sałatka, (chyba...
Schab w takiej postacie najczęściej przygotowuję na święta lub inne wyjątkowe okazje, bo jest bardzo smaczny, aromatyczny, kruchy i z nutą słodyczy. Taki właśnie lubię. Dokładnie w taki sam sposób można przygotować schab ze śliwka...
Rolada majonezowa to prawdziwy smakołyk przygotowany na bazie majonezu. Jest wprost doskonała jako danie główne podana np. z ziemniakami i sosem chrzanowym lub na zimno do kanapek. Musicie wiedzieć, że majonez to nieodłączny eleme...
Pyszny delikatny i soczysty schabik, który świetnie nadaje się w wersji na zimno, pokrojony cienko do kanapek. To doskonała alternatywa dla kupnych wędlin. Również świetnie będzie prezentował się na świątecznym stole lub podany ja...
Babki kojarzone są głównie z Wielkanocą. Zwykle to ciasta dość suche, które nie różnią się specjalnie od siebie. Próbując złamać tą regułę przygotowałam babkę niezbyt słodką, którą udekorowałam masą krówkową (kajmakiem) i orzecham...
Wieprzowa łopatka należy do gatunku mięs, które możemy przyrządzić na wiele sposobów. Dziś to będzie pieczeń, bardzo aromatyczna, mocno faszerowana czosnkiem i mieszanką ziół. Wspaniale nadaje się jako danie główne, lecz również...
Jeśli lubicie tradycyjną sałatkę ziemniaczaną to ta z pewnością posmakuje Wam jeszcze bardziej. Dzięki konserwowym pieczarką jest o wiele bardziej wyrazista w smaku. Wygląda przepięknie, doskonale będzie prezentować się na świątec...
Tradycyjna pieczeń rzymska przygotowywana jest głownie z mięsa mielonego i jaj ugotowanych na twardo, jako nadzienie. Należy do dań niezwykle prostych w wykonaniu, a przy tym wyglądających bardzo efektownie. Można taką pieczeń pod...
Na blogu jest jeszcze jedna zupa chrzanowa ale gotowana na sporej ilości żeberek zupełnie inna niż ta, którą chciałabym polecić tym razem. Zasadnicza różnica pomiędzy zupami to ograniczenie czasu do absolutnego minimum. Przygotowa...
Babka majonezowa to kolejna prosta propozycja ciasta, które możemy upiec w każdej wolnej chwili gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Można przygotować ją w kilku dosłownie w kilka minut i to w kilku wariantach dodając nieco ma...
Babka jak to babka nie jest to jakieś wyszukane ciasto, ale ta w swojej prostocie naprawdę zachwyca. Po pierwsze tym, że jak na babkę jest stosunkowo pulchna, a to dość istotny szczegół. Poza tym dodatek kisieli sprawia, że dowoln...
Jajka na twardo, niby takie nic ale w odpowiedniej oprawie to idealny posiłek w porze śniadaniowej, kolacji czy nawet idealna przekąska w ciągu dnia. Jajka podałam z własnoręcznie przygotowanym, pysznym sosem tatarskim oraz z doda...
Sałatka koktajlowa z selerem konserwowym przypomina nieco sałatkę bawarską ze względu na dodatek sporej ilości szynki. Nie zawiera zbyt wielu składników, za to te które są bardzo wyczuwalne w smaku. Za ich sprawą, jest ona bardzo ...