Makowiec świąteczny – japoński

Makowiec świąteczny z jabłkami, 



zwany japońskim w moim domu rodzinnym piekło się odkąd
byłam dzieckiem. Jest to stara sprawdzona receptura, dzięki której ciasto jest naprawdę wyborne i wcale nie trudne w przygotowaniu. Zauważyłam, że wiele osób makowiec z jabłkami nazywa japońskim skąd wzięła się ta nazwa nie mam pojęcia, podejrzewam, że z Japonią ma tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją czyli nic. 🙂 Dla mnie jest to ciasto rodzime i takim pozostanie, a że przy tym jest najsmaczniejszym makowcem jaki kiedykolwiek jadłam to śmiało je wszystkim polecam. Ciasto odpowiednio słodkie, wilgotne niczym szarlotka, całkowicie wypełnione makiem z ogromną ilością bakalii.

Składniki:

  • 300 g maku lub duża puszka (około 800 g) gotowej masy np. Bakallandu, z gotową masą ułatwimy sobie znacznie prace i zaoszczędzimy czas, polecam
  • wanilia lub cukier waniliowy
  • 300 g cukru pudru
  • 5-6 jabłek średnich
  • 6 jaj
  • 1/2 kostki tłuszczu do pieczenia
  • 6 łyżek kaszki manny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo jeśli używamy suchego maku to 1 szklanka bakalii (orzechy, migdały, skórki owoców kandyzowane), jeśli gotowej masy tylko 100 g orzechów włoskich






Przygotowanie:

  1. Mak zaparzyć wrzątkiem na 4 godziny. Po upływie tego czasu należy go trzykrotnie zemleć. Jeśli korzystamy  z gotowej masy pierwszy punkt nas nie dotyczy, od razu można przejść dalej.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka włożyć do osobnej misy i ucierać mikserem z tłuszczem i cukrem.
  3. Z białek ubijamy pianę i wstawiamy do lodówki póki nie będą potrzebne.
  4. Do utartej masy dodajemy kolejno najpierw mak lub masę makową, kaszkę manną, proszek do pieczenia i obrane, utarte na jarzynowej tarce jabłka.
  5. Jeśli użyliśmy maku, a nie masy to teraz jest czas by dodać wszystkie bakalie, a jeżeli była to masa makowa, to dodajemy tylko pokruszone orzechy, ale zostawiamy kilka całych połówek do dekoracji wierzchu.
  6. Następnie dodajemy pianę z wcześniej ubitych białek i delikatnie łyżką mieszamy ją z ciastem.
  7. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 60-70 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto powinno być gotowe.
  8. Wystudzone ciasto ozdabiamy polewą, orzechami i migdałami.

Polewę należy przygotować z następujących składników:

  • 3 łyżki gorącej wody lub mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 120 g masła lub margaryny

W niewielkim rondelku rozpuszczamy w wodzie cukier i dodajemy tłuszcz w maleńkich kawałkach. Podgrzewamy do rozpuszczenia ale nie gotujemy. Rozpuszczone natychmiast ściągamy z kuchenki, dodając kakao i mieszając energicznie do uzyskania jednolitej, błyszczącej polewy. Odrobinę przestudzoną dekorujemy ciasto.
Makowiec jest tak pyszny, że nadaje się na wszystkie święta i super okazje, polecam.
Smacznego

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *